Logo vergelijkzerzorg.nl

Zorgpremie in 2024 met 12 euro omhoog per maand

zorgpremie2024Volgend jaar zal de zorgpremie opnieuw stijgen, naar verwachting met ongeveer 12 euro per maand. Uit gelekte cijfers voor Prinsjesdag, die De Telegraaf in handen heeft gekregen, blijkt dat het demissionaire kabinet in het komende jaar rekent op een maandelijkse premie van bijna 150 euro.

Prinsjesdag

Voorafgaand aan Prinsjesdag stelt het Ministerie van Volksgezondheid jaarlijks schattingen op voor de verwachte hoogte van de nieuwe basispremie voor de zorgverzekering. Voor het komende jaar wordt een jaarpremie van 1792 euro verwacht, wat 135 euro meer is dan de gemiddelde premie van 1657 euro die verzekerden dit jaar betalen. Op dit moment bedraagt de gemiddelde maandpremie iets meer dan 138 euro.

Het is echter nog niet definitief bevestigd of premiebetalers volgend jaar daadwerkelijk een maandelijks bedrag van 149,35 euro zullen moeten betalen. Verzekeraars hebben uiteindelijk de bevoegdheid om de premiehoogte vast te stellen. Soms kunnen ze deze prijsstijging nog enigszins temperen door hun reserves in te zetten. De definitieve hoogte van de basisverzekering wordt door verzekeraars uiterlijk op 12 november bekendgemaakt. Het is belangrijk op te merken dat de laagste inkomens gecompenseerd zullen worden voor de premiestijging, omdat hun zorgtoeslag evenredig zal toenemen.

Wederom zorgpremie stijging 2024

Het is geen verrassing dat de zorgpremie opnieuw stijgt. De krant meldde vorige week al dat verzekeraars bij de presentatie van hun halfjaarcijfers verwachtten dat de premie aanzienlijk zou toenemen. Zorgeconoom Wim Groot verklaarde toen: “Met de stijgende zorgkosten is het onvermijdelijk dat de premie fors stijgt.”

Een voorbeeld van deze stijgende zorgkosten is te zien in de stijging van de lonen in ziekenhuizen. Op het ministerie hanteert men als vuistregel dat elke procentuele loonstijging op jaarbasis resulteert in een stijging van de basisverzekering met 10 euro. In de ziekenhuizen alleen al is de loonstijging dit jaar tussen de 13 en 15 procent. Groot voegde eraan toe: “Bovendien neemt de vergrijzing toe, wat leidt tot een grotere vraag naar zorg en dus hogere kosten.”

Het is vermeldenswaardig dat de zorgpremie de afgelopen jaren jaarlijks aanzienlijk is gestegen. Zo bedroeg de gemiddelde premie in 2018 nog slechts 107,50 euro per maand.

Een andere zorgverzekering kiezen? Klik hier voor onze zorgvergelijker van 2024.

4.6/5 - (5 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via:
Meer nieuws en artikelen