Logo vergelijkzerzorg.nl

Kan ik mijn nieuwe zorgverzekering of overstap annuleren?

Veelgestelde vragen zorgverzekering

Vaak gekozen

Beweeg van rechts naar links voor meer info

Goedkoopste: € 385,- eigen risico
Maximale korting
75,23
Zorgkeuze
ruim
Ruime zorgkeuze
  • Kies zelf wanneer je premie wordt afgeschreven
  • Inclusief Dokter op Zak App

Mijn zorgverzekering annuleren

Je kunt één keer per jaar overstappen van zorgverzekeraar. Meestal gebeurt dit in een situatie waarin de consument en de aanbieder (zorgverzekeraar) elkaar niet zien, bijvoorbeeld via de telefoon of via internet. Er wordt daarom gesproken van ‘koop op afstand’.

14 dagen bedenktijd

Je hebt bij een ‘koop op afstand’ 14 dagen bedenktijd. Dit is in de wet geregeld en wordt een herroepingsrecht genoemd.

Je mag de overstap naar een andere zorgverzekeraar/zorgverzekering binnen 14 dagen kosteloos en zonder reden annuleren. Heb je al premie betaald, dan wordt dit aan je teruggestort.

Let wel op dat deze 14 dagen bedenktijd alleen geldt bij ‘koop op afstand’, ben je fysiek naar een kantoor van de zorgverzekeraar geweest, dan geldt dit niet.

Hoe kan je een overstap annuleren?

Het is op twee manieren mogelijk om het overstappen of kiezen van een zorgverzekering ongedaan te maken:

  • Door de overeenkomst schriftelijk te ontbinden, dit kan via e-mail of per post. Vermeldt duidelijk jouw persoons- en klantgegevens en geef aan om welke verzekering het gaat;
  • Door telefonisch contact op te nemen met de nieuwe verzekeraar en aan te geven dat je jouw overstap wilt annuleren.

 

Zorg ervoor dat de verzekeraar de opzegging altijd schriftelijk bevestigd, dit kan per e-mail of per post, zo heb je altijd een bewijs van je opzegging.

Als de nieuwe zorgverzekering of overstop is stopgezet, dan zorgt de verzekeraar bij wie je hebt geannuleerd ervoor dat je weer bij de oude zorgverzekeraar verzekerd bent.

Wij adviseren wel om contact op te nemen met de ‘oude’ zorgverzekeraar om aan te geven dat de zorgverzekering moet doorlopen. Je hebt dan eventueel de mogelijkheid om alsnog naar een andere zorgverzekeraar over te stappen.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar
4.8/5 - (42 stemmen)