Overgangsconsulente

overgangsconsulenten

Inhoudsopgave

De overgang (menopauze) is een veelomvattend proces en heeft zowel op het lichaam als de geeft grote invloed. Gemiddeld hebben 8 van de 10 vrouwen last van klachten, denk hierbij aan opvliegers, nachtelijk transpireren of vermoeidheid. Soms kun je hier goed mee omgaan, maar je kunt de klachten ook als hinderlijk ervaren en het kan je dagelijkse bezigheden beperken.

Over het algemeen ga je met klachten tijdens de overgang vaak eerst naar de huisarts, maar een overgangsconsulente kan bij veel vrouwen een fijne, aanvullende steun zijn.

Een overgangsconsulente heeft meer tijd ter beschikking dan een huisarts en kan een vrouw intensiever begeleiden tijdens de overgang. Tijdens een consult kan er onder andere advies gegeven worden over de leefwijze, er wordt gekeken naar beweging, voeding en kleding.

Een overgangsconsulente kan ook uitleg geven over verschillende behandelingsmethoden. Iedere overgangsconsulente heeft zijn of haar eigen manier en behandelingsmethoden. Kijk dus vooraf goed wat bij jou past.

Vergoeding aanvullende verzekering

Overgangsklachten kunnen op verschillende manieren benaderd en behandeld worden, daardoor is een vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering ook op verschillende manieren mogelijk.

  • Een vergoeding van overgangsconsulenten, zoals adviezen en begeleiding tijdens de overgang;
  • Een vergoeding vanuit een budget voor alternatieve geneeswijze of alternatieve geneesmiddelen. Er is hiervan sprake als er wordt gekozen voor een behandeling met behulp van een natuurgeneeskundige, een homeopathische of een andere alternatieve of complementaire geneeswijze.

Vergoeding overgangsconsulenten

Het volgende is belangrijk in het kader van de vergoeding als je kiest voor mogelijkheid één:

  • De overgangsconsulent(e) is aangesloten bij een vereniging of beroepsorganisatie, zoals de Care for Women.nl, de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC) of een alternatieve beroepsvereniging, zoals de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Iedere zorgverzekeraar erkent vaak meerdere verenigingen/organisaties.
  • Een verwijzing van een arts is bijna nooit vereist
  • Het eigen risico zal niet worden aangesproken als vergoeding plaatsvindt via de aanvullende verzekering.

Geen vergoeding zorgverzekeraars

Anderzorg, CZdirect, Hema, Interpolis, Jaaah, Just, VinkVink, ZieZo

Alternatieve of complementaire geneeswijzen

Alternatieve of complementaire geneeswijzen kunnen een goede aanvullen zijn op de reguliere geneeskunde. Helaas wordt dit niet vergoed door de basisverzekering. Het is wel mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Voorwaarden

Aan welke voorwaarden je moet voldoen kan per verzekeraar verschillen. Hieronder hebben wij de voorwaarde genoteerd die altijd gelden:

  • De cliënt heeft een aanvullende zorgverzekering die recht geeft op vergoeding van alternatieve/complementaire geneeswijzen of alternatieve/complementaire beweegzorg.
  • De therapeut/behandelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging en/of koepelorganisatie die door de zorgverzekeraar wordt erkend.
  • De factuur die de cliënt krijgt voor de behandeling of therapie, dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen, zoals AGB-codes, NAW-gegevens, etc.

Voor de volledige voorwaarden kun je jouw zorgverzekeraar raadplegen.

Eigen risico

Je betaald geen verplicht eigen risico of wettelijke eigen bijdragen voor vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering.

Vergoeding aanvullende verzekering

Wij raden aan om eerst de polis te checken en de zorgverzekeraar te raadplagen, voordat je begint met een alternatieve therapie of behandelwijze.

De meeste zorgverzekeraars hebben aanvullende pakketten in het polisaanbod met dekking voor alternatieve geneeswijzen en geneesmiddelen.

Bekijk hieronder de beste zorgverzekeraars met vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen.

4.8/5 - (16 stemmen)