Flinke zorgpremie stijging 2024 verwacht

stijging-zorgpremieZorgverzekeraars hebben recentelijk tijdens hun halfjaarlijkse financiële update aangekondigd dat de zorgpremies voor het komende jaar aanzienlijk zullen stijgen. De huidige exponentiële groei van zorgkosten laat geen ruimte voor het handhaven van lage premies, aldus ceo Jos Baeten van ASR Nederland, zoals gemeld door BNNVARA.

Baeten benadrukt dat de exponentiële toename van zorgkosten niet samengaat met het handhaven van betaalbare zorgpremies. Daarom verwacht ook hij aanzienlijk hogere premies voor het jaar 2024. Zorgeconoom Wim Groot voegt toe dat een belangrijke factor voor deze premiestijging de stijgende kosten van zorgpersoneel zijn. Recentelijk zijn er nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) gesloten met aanzienlijke salarisverhogingen, en de financiering daarvoor moet ergens vandaan komen. Hierdoor zullen niet alleen de premies volgend jaar stijgen, maar de komende jaren aanzienlijk blijven toenemen.

“De vergrijzing zorgt ervoor dat de zorgsector steeds meer wordt belast, wat leidt tot stijgende kosten. We zullen allemaal moeten bijdragen aan deze kostenstijging volgend jaar,” aldus econoom Groot.

Financiële uitdagingen

Daarnaast worstelen tal van zorginstellingen met financiële problemen. Ziekenhuizen die rode cijfers schrijven, staan voor uitdagende onderhandelingen met zorgverzekeraars over vergoedingen, tarieven en budgetlimieten. De moeilijke financiële situatie zorgt er echter voor dat niet alle uitgaven onmiddellijk kunnen worden verrekend, wat zich ook weerspiegelt in de zorgpremies.

In 2023 steeg de gemiddelde zorgpremie met 127 euro per jaar. Onderzoeker Jorn Alders van Poliswijzer.nl verwacht een vergelijkbaar scenario voor het komende jaar, of zelfs een grotere stijging. De exacte zorgpremies worden uiterlijk bekendgemaakt op zondag 12 november. Vanaf dan is zorgverzekering vergelijken weer mogelijk op onze site.

4.7/5 - (6 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via:
Meer nieuws en artikelen