Pruiken (haarprothese) vergoeding

vergoeding-pruiken

Inhoudsopgave

Haarverlies of kaalheid kan optreden als gevolg van een ziekte of een bepaalde behandeling. Dit is natuurlijk een erg vervelende impact op het dagelijks leven. Een goede oplossing kan in dit geval een pruik of een op maat gemaakte haarprothese zijn. Er zijn vanuit de zorgverzekering (basis en aanvullend) meerdere vergoedingsmogelijkheden voor een pruik of een haarprothese.

Vergoeding basisverzekering pruiken

Je kunt vanuit de basis zorgverzekering aanspraak maken op een vergoeding voor een haarwerk, zoals een pruik of haarprothese. De maximale vergoeding in 2023 bedraagt € 454,50.

Kies je een haarwerk die duurder is, dan moet je het verschil zelf betalen, dit noemen we de eigen bijdrage. De enige uitzondering hierop is als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten met een dekking voor deze eigen bijdrage.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Er gelden bij een vergoeding vanuit de basisverzekering een aantal voorwaarden:

  • De verzekerde is helemaal of gedeeltelijk kaal als gevolg van een ziekte of een behandeling zoals chemotherapie;
  • Er is sprake van kaalhoofdigheid bij vrouwen;
  • Het verplichte eigen risico betaal je aan de zorgverzekeraar, heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico, dan dien je deze ook eerst te betalen voordat de zorgverzekeraar gaat vergoeden. Jongeren tot 18 jaar zijn hiervoor uitgesloten;
  • De vergoeding is alleen mogelijk voor de pruik zelf, niet voor het aanmeten van de pruik;
  • Kies je een leverancier die niet is gecontacteerd door de zorgverzekeraar, dan kan afhankelijk van de polis, de vergoeding lager uitvallen.

Wat moet je weten?

Kies je voor een leverancier waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft, dan kun je direct contact opnemen met de leverancier. Het voorschrift van de medisch specialist is hierbij belangrijk, daar staat namelijk op welk haarwerk er nodig en/of wenselijk is.

Kies je voor een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft, dan moet je in veel gevallen eerst toestemming vragen bij de zorgverzekeraar voordat je een pruik aanschaft, laat vervangen of laat repareren. Op de website van jouw zorgverzekeraar kun je vinden hoe je toestemming kunt vragen.
Sommige ziektekosten die niet worden gedekt, maar die je zelf moet betalen, komen soms in aanmerking als aftrekbare ziektekosten bij de aangifte inkomstenbelasting.

Vergoeding aanvullende zorgverzekering

Je kunt bij diverse zorgverzekeraars kiezen voor een aanvullende verzekering 2024 voor een vergoeding voor pruiken. Dit geldt als de pruik duurder is dan de maximale vergoeding die geldt vanuit de basisverzekering.

De zorgverzekeraar zal de pruik eerst vergoeden vanuit de basisverzekering. Daarna wordt gekeken wat de aanvullende verzekering daarbovenop dekt.
Het is bij veel zorgverzekeraars ook mogelijk om de vergoeding te gebruiken voor een andere vorm van hoofdbedekking, denk hierbij aan een bandana of een hoed.

Vanuit de aanvullende verzekering kan de vergoeding op twee manieren tot stand komen:
De zorgverzekeraar vergoed de pruik uit één vast budget ‘hulpmiddelen’. Er worden ook andere hulpmiddelen uit dit budget vergoed, zoals een gehoorapparaat.

De zorgverzekeraar hanteert een aparte vergoeding voor pruiken.

Het is raadzaam om in het kader van de vergoeding contact op te nemen met je zorgverzekeraar of raadpleeg de polisvoorwaarden.

Bij onderstaande zorgverzekeraars is helaas geen vergoeding voor pruiken (haarprotheses) in de aanvullende verzekering.

Vergelijk je zorgverzekering

Vergelijk vergoedingen voor mantelzorg door middel van onze vrijblijvende zorgvergelijker. Eenvoudig je zorgverzekering vergelijken voor 2024.

4.8/5 - (12 stemmen)