Logo vergelijkzerzorg.nl

Naturapolis 2025

Naturapolis zorgverzekering 2025 – de meest gekozen zorgverzekering in Nederland is de Naturapolis. Ontvang 100% vergoeding bij gecontracteerde zorgverleners en een gedeelte bij de overige behandelaars. 

naturapolis-2024

Vaak gekozen

Beweeg van rechts naar links voor meer info

Goedkoopste: € 385,- eigen risico
Maximale korting
75,23
Zorgkeuze
ruim
Ruime zorgkeuze
 • Kies zelf wanneer je premie wordt afgeschreven
 • Inclusief Dokter op Zak App

Inhoudsopgave

Wat is een naturapolis 2025

Met een naturapolis 2025 heb je recht op vergoeding van zorgkosten die worden gemaakt bij zorgverleners waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Dit worden gecontracteerde zorgverleners genoemd. De zorgverzekeraar heeft onderhandeld over de prijzen en voorwaarden met deze zorgverleners. Als verzekerde hoef je meestal zelf geen kosten voor te schieten, omdat de zorgverzekeraar de rekening rechtstreeks naar de zorgverlener stuurt en de kosten direct betaalt.

Het kan zijn dat je bij een naturapolis alleen volledige vergoeding krijgt bij gecontracteerde zorgverleners. Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen, omdat de vergoeding dan lager is. De hoogte van de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg kan verschillen per zorgverzekeraar en polis.

Het is belangrijk om te controleren welke zorgverleners gecontracteerd zijn bij jouw zorgverzekeraar voordat je een behandeling ondergaat, vooral als het gaat om niet-acute zorg. Op die manier kun je voorkomen dat je geconfronteerd wordt met onverwachte kosten.

Het is verstandig om de voorwaarden van de naturapolis goed door te nemen voordat je een keuze maakt voor een zorgverzekering. Zo kun je bepalen of de naturapolis zorgverzekering 2025 aansluit bij jouw zorgbehoeften en voorkeuren.

Wat is een restitutie zorgverzekering

Een restitutie zorgverzekering is een type zorgverzekering dat in Nederland wordt aangeboden. Het is een van de twee meest voorkomende vormen van zorgverzekeringen, naast de natura zorgverzekering 2025.

Met een restitutie zorgverzekering heb je als verzekerde vrije zorgkeuze. Dit betekent dat je zelf kunt bepalen naar welke zorgverlener je gaat, ongeacht of deze wel of geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Je kunt dus zowel naar gecontracteerde als naar niet-gecontracteerde zorgverleners gaan.

Bij een restitutiepolis schiet je meestal zelf de kosten voor en dien je naderhand de facturen in bij de zorgverzekeraar. Vervolgens ontvang je een vergoeding op basis van de marktconforme prijs die de zorgverzekeraar hanteert. Deze vergoeding kan dus verschillen van de werkelijk betaalde kosten.

Het voordeel van een restitutie zorgverzekering is de keuzevrijheid die je hebt bij het selecteren van zorgverleners. Je bent niet gebonden aan een beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners en hebt de vrijheid om zelf te bepalen waar je behandeld wilt worden.

Het is wel belangrijk om te weten dat de vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners lager kan zijn dan bij gecontracteerde zorgverleners. Het kan voorkomen dat je een deel van de kosten zelf moet bijbetalen. Het is daarom verstandig om de voorwaarden van de restitutiepolis goed door te nemen voordat je een keuze maakt voor een zorgverzekering. Op die manier kun je bepalen of de restitutie zorgverzekering aansluit bij jouw zorgbehoeften en voorkeuren.

Verschil tussen natura- en restitutie zorgverzekering

Het belangrijkste verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis zit in de mate van zorgkeuze en vergoeding van zorgkosten. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

 1. Zorgkeuze:
 • Naturapolis: Bij een naturapolis heb je recht op volledige vergoeding van zorgkosten als je naar gecontracteerde zorgverleners gaat. Je kunt gebruikmaken van een netwerk van zorgverleners waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan kan de vergoeding lager zijn of moet je een deel van de kosten zelf betalen.
 • Restitutiepolis: Met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Je kunt zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat, ongeacht of deze wel of geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Je ontvangt een vergoeding op basis van de marktconforme prijs die de zorgverzekeraar hanteert, maar het kan zijn dat je een deel van de kosten zelf moet voorschieten en achteraf declareert.

 

 1. Vergoeding:
 • Naturapolis: Bij een naturapolis worden de kosten rechtstreeks betaald aan gecontracteerde zorgverleners door de zorgverzekeraar. Je hoeft meestal geen kosten voor te schieten, tenzij er sprake is van een eigen bijdrage of eigen risico. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners kan de vergoeding lager zijn.
 • Restitutiepolis: Bij een restitutiepolis schiet je meestal zelf de kosten voor en declareer je deze achteraf bij de zorgverzekeraar. Je ontvangt een vergoeding op basis van de marktconforme prijs. De hoogte van de vergoeding kan verschillen bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners.

 

Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van de zorgverzekering goed door te nemen om precies te begrijpen welke zorgkosten wel en niet vergoed worden en onder welke voorwaarden. Zo kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw zorgbehoeften en voorkeuren.

Voordelen natura zorgverzekering 2025

Voordelen van een naturapolis:

 1. Lagere premie: Een van de voordelen van een naturapolis is dat de premie doorgaans lager is dan die van andere zorgverzekeringen, zoals een restitutiepolis. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die willen besparen op hun maandelijkse zorgkosten en een goedkope zorgverzekering 2025 wensen.

 2. Gemak: Met een naturapolis hoef je je doorgaans minder zorgen te maken over administratieve taken, zoals het indienen van declaraties. De gecontracteerde zorgaanbieders regelen vaak de financiële afhandeling direct met de verzekeraar.

 3. Kwaliteitscontrole: Verzekeraars kiezen zorgaanbieders zorgvuldig uit en sluiten contracten met diegenen die voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen. Hierdoor kun je ervan uitgaan dat je zorg van goede kwaliteit ontvangt.

Zijn er ook nadelen?

Nadelen van een naturapolis:

 1. Beperkte keuzevrijheid: Het grootste nadeel van een naturapolis is dat je beperkt bent in je keuze van zorgaanbieders. Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, moet je vaak een deel van de kosten zelf betalen.

 2. Mogelijke wachtlijsten: Omdat naturapolissen vaak samenwerken met specifieke zorgaanbieders, kan het voorkomen dat je op bepaalde plekken te maken krijgt met wachtlijsten, vooral als er sprake is van een grote vraag naar zorg.

 3. Geen volledige vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg: Als je ervoor kiest om zorg te ontvangen van een niet-gecontracteerde zorgverlener, kan de vergoeding lager zijn, waardoor je mogelijk meer uit eigen zak moet betalen.

Vergelijken van naturapolissen:

Bij het vergelijken van naturapolis zorgverzekeringen is het essentieel om naar verschillende factoren te kijken. Let op de premie, maar ook op de contracten die de verzekeraar heeft met zorgaanbieders. Controleer of je belangrijke zorgverleners in de buurt kunt bezoeken zonder extra kosten. Overweeg ook dekking voor specifieke zorgbehoeften, zoals medicijnen of fysiotherapie. Het juiste evenwicht tussen kosten en dekking kan sterk variëren, afhankelijk van je persoonlijke situatie en behoeften.

In het kort biedt een naturapolis voordelen zoals lagere premies en gemak, maar gaat dit gepaard met beperkte keuzevrijheid. Het is belangrijk om grondig te onderzoeken en te vergelijken voordat je beslist welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar
4.9/5 - (9 stemmen)