Logo vergelijkzerzorg.nl

Wat gebeurt er als ik mijn premie niet betaal?

Veelgestelde vragen zorgverzekering

Vaak gekozen

Beweeg van rechts naar links voor meer info

Goedkoopste: € 385,- eigen risico
Maximale korting
75,23
Zorgkeuze
ruim
Ruime zorgkeuze
  • Kies zelf wanneer je premie wordt afgeschreven
  • Inclusief Dokter op Zak App

Wat gebeurt er als ik mijn premie niet betaal?

Als je om welke reden dan ook niet in staat bent om je premie te betalen, zijn er een aantal stappen die zullen worden genomen. Allereerst ontvang je een betalingsherinnering om je aan de openstaande premie te herinneren. Als de betaling nog steeds niet wordt voldaan, ontvang je een aanmaning om je tot betaling aan te sporen.

Incassobureau

Als de premie na deze stappen nog steeds niet wordt betaald, zal de zaak worden overgedragen aan een incassobureau. Dit incassobureau zal je verzoeken om het verschuldigde bedrag, samen met extra incassokosten, te voldoen. Als je nog steeds niet in staat bent om de betaling te verrichten, zal het incassobureau een deurwaarder inschakelen om de openstaande bedragen te innen.

College voor zorgverzekeraars

Indien na al deze inspanningen de premie nog steeds niet is betaald, volgen er verdere consequenties. Je zorgverzekeraar zal je uitschrijven, waarna je wordt ingeschreven bij het College voor Zorgverzekeraars (CVZ). Vanaf dat moment zal het CVZ je verzekering regelen. Het CVZ kan een maandelijkse premie vragen die 30% hoger is dan de premie die je eerder bij je oude zorgverzekering betaalde.

Verhoogde premie

Mocht je ook deze verhoogde premie niet op tijd betalen, zal het CVZ je werkgever vragen om het verschuldigde bedrag in te houden van je salaris. Dit zal doorgaan totdat het achterstallige bedrag is ingelopen. Pas nadat alle betalingen zijn voldaan, word je uitgeschreven bij het CVZ en kun je weer een nieuwe zorgverzekering kiezen. Het is dus van groot belang om je premies tijdig te betalen om deze ongewenste gevolgen te voorkomen.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar
4.8/5 - (41 stemmen)