Logo vergelijkzerzorg.nl

Brillen- en Lenzenvergoeding 2025 & vergelijken.

Brillen- en Lenzenvergoeding

Vergoeding voor een bril of lenzen in 2025. Ontdek hier welke bril- en lenzen vergoeding verkrijgbaar zijn in 2025. Er is echter in bijna alle gevallen geen vergoeding mogelijk vanuit de basisverzekering in 2025.

vergoeding-bril-lenzen

Inhoudsopgave

Als je een bril draagt of lenzen gebruikt, is het fijn om te weten of dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Helaas wordt dit vrijwel nooit vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Wel is het mogelijk om een deel te vergoeden door een aanvullende verzekering af te sluiten. De vergoeding varieert tussen de € 25,- per 3 jaar tot € 300,-per jaar. Het is dus verstandig om de aanvullende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken. Uiteraard kun je de kosten van een bril of lenzen ook volledig zelf betalen.

Alleen bij een medische noodzaak kun je in aanmerking komen voor een vergoeding uit de basisverzekering. Denk hierbij aan speciale lenzen of bijzondere optische hulpmiddelen, zoals een ptosisbril, telescoopbril en een verrekijkerloep. Een verwijzing van de oogarts is hiervoor nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Zorg dat je altijd naar een oogarts gaat waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft.

Wat kost een bril of lenzen?

De kosten voor een complete bril lopen sterk uiteen, dit hangt af van de montuur en de soort glazen. Ook de kosten voor lenzen kunnen sterk uiteen lopen. Harde lenzen zijn bijvoorbeeld duurder dan zachte lenzen, ook hangt het ervan af of je maandlenzen of daglenzen neemt.

Vergoeding vanuit aanvullende verzekering

De dekking vanuit een aanvullende verzekering verschilt per verzekeraar, je krijgt bijna nooit alle kosten vergoed. Vaak wordt er een maximumbedrag gehanteerd, bedragen zoals € 100,-, € 150,- of € 250,-. Kies je voor een verzekering met een hogere premie, dan krijg je meestal ook een hogere vergoeding. Let wel op dat je maar één keer per drie jaar de kosten vergoed krijgt voor een nieuw bril.

Onderstaande zorgverzekeraars bieden geen aanvullende verzekeringen die dekking bieden voor Brillen of Lenzen:

Welke kosten worden vergoed?

Je mag bij het aanschaffen van een complete bril de montuur en de glazen declareren. Een los montuur valt niet onder de dekking. Lenzenvloeistof wordt niet vergoed, maar de lenzen zelf wel. Een zonnebril zonder sterkte, aanmeet- of controlekosten en accessoires vallen ook buiten de dekking.

Eigen risico en eigen bijdrage

Er geldt alleen een vergoeding vanuit de basisverzekering. Bij een medische indicatie, krijg je een bril vergoedt vanuit de basisverzekering, wel betaal je hier eerst het eigen risico.

Heb je een aanvullende verzekering voor brillen afgesloten, dan betaal je nooit eigen risico. In dit geval moet je wel een eigen bijdrage betalen. De zorgverzekeraar betaalt een maximum bedrag. Als het duurder uitvalt, betaal je zelf de overige kosten.

Vergoeding bril kind

Ook brillen en lenzen voor kinderen worden vanuit de basisverzekering beperkt vergoed. Als het gaat om standaard brillen en lenzen, dan worden deze niet vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je als ouder een aanvullende verzekering afgesloten met een dekking voor lenzen of een bril, dan kan deze ook gelden voor je kind(eren). Wel op voorwaarde dat je kind(eren) zijn meeverzekerd op jouw polis.

Wat vergoed de zorgverzekeraar precies?

De voorwaarden staan in de polisvoorwaarden of op de website van jouw zorgverzekeraar. Lees de polisvoorwaarden goed door voordat je een verzekering afsluit, maar ook voordat je een bril of lenzen wilt aanschaffen.

Waar moet je verder op letten?

De manier hoe de vergoeding wordt uitgekeerd kan per zorgverzekeraar verschillen. De ene zorgverzekeraar vergoed maximaal € 100,- per 3 jaar, de andere zorgverzekeraar vergoed één keer € 100,- per 3 jaar. Het is bij de eerste optie dus mogelijk om binnen 3 jaar 2 rekeningen te declareren van beide € 50,-. Dit kan bij de tweede optie niet. Het is mogelijk om de opticien te vragen om, eventueel achteraf, één speciale rekening te maken voor de zorgverzekering. Sommige polissen vergoeden alleen kosten bij bepaalde opticienketens.
4.9/5 - (15 stemmen)