Logo vergelijkzerzorg.nl

Eigen risico zorgverzekering 2024

Het eigen risico blijft gelijk in 2024. Minimaal 385 euro eigen risico in 2024. Vrijwillig verhogen van het eigen risico tot 885 euro blijft mogelijk.

eigen-risico-zorg

Vaak gekozen

Beweeg van rechts naar links voor meer info

Goedkoopste: € 385,- eigen risico
Maximale korting
75,23
Zorgkeuze
ruim
Ruime zorgkeuze
  • Kies zelf wanneer je premie wordt afgeschreven
  • Inclusief Dokter op Zak App

Het eigen risico in 2024

Inhoudsopgave:

Het eigen risico is per 2024 hetzelfde als voorgaande jaren, namelijk 385 euro per jaar. Je gaat eigen risico betalen wanneer je gebruik gaat maken voor bepaalde zorg die valt onder dekking van het basispakket.

Hoe zit het met de eigen risico in 2024 en mijn zorgverzekering? Wat zijn de voor- en nadelen van het verhogen van het eigen risico aankomend jaar? Op deze en andere vragen lees je hier het antwoord. 

Zorgverzekering eigen risico 2024

Iedere zorgverzekering in 2024 komt met een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. In 2024 blijft het verplicht eigen risico minimaal € 385,-. Wanneer je zorgkosten maakt betaal je eerst deze kosten zelf tot je een vergoeding krijgt van je zorgverzekeraar. Dit geldt voor alle zorgverzekeraars in Nederland. Dit heeft de Rijksoverheid bepaald. Bij bijna iedere zorgverzekeraar kan je kiezen om je eigen risico gespreid te betalen. Een andere mogelijkheid is om een vrijwillig eigen risico te nemen.

Wat is het verplicht eigen risico 2024?

Het verplicht eigen risico voor 2024 is minimaal € 385,- per jaar voor iedereen van 18 jaar of ouder. Het eigen risico is alleen van toepassing voor vergoedingen vanuit de basisverzekering in 2024. Voor vergoedingen die je ontvangt in 2024 vanuit een aanvullende zorgverzekering of tandartsverzekering betaal je géén eigen risico.

Wat valt onder het eigen risico in 2024?

Bijna alle zorg vanuit het basispakket geldt het eigen risico. Bepaalde zorg is echter wel uitgezonderd van het eigen risico in 2024. Je moet denken aan een bezoekje aan je huisarts, kraamzorg voor voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Huisarts eigen risico 2024

Ga je naar de huisarts in 2024? Dan hoef je geen eigen risico te betalen voor het consult van je dokter. Moet je vervolgens een bloedonderzoek doen? Krijg je medicatie of een doorverwijzing? Dan geldt voor die zorg wél het eigen risico zorgverzekering.

Een ander voorbeeld

Heb je griep? En ga je hiervoor langs bij je huisarts? Dan hoef je geen eigen risico te betalen over het consult van je huisarts. Ga je met grep naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis? Dan ga je wel het eigen risico betalen. 

Bedenk daarom goed of je juist wel of niet langs het ziekenhuis wilt gaan. Voor spoedeisende zorg kan je overigens ten alle tijden gewoon terecht in ieder ziekenhuis.

Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Zowel het eigen risico in 2024 als eigen bijdrage is wettelijk verplicht. Echter zit er wel verschil tussen het verplicht eigen risico en verplichte eigen bijdrage. Beide worden ieder jaar door de Rijksoverheid vastgesteld. Het is tevens in de praktijk mogelijk dat je beide moet betalen in 2024. Lees hier alles over eigen bijdrage.

Vrijwillig eigen risico in 2024

Je bent vrij om de hoogte van het eigen risico te betalen in 2024. Het is mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen tot maximaal 885 euro per jaar. In ruil krijg je een korting op je maandelijkse zorgpremie. In stappen van 100 euro kan dit bedrag verhoogd worden. Is het slim of juist niet?

Ieder mens is anders, wanneer je jong en gezond bent kan het verleidend zijn om het eigen risico zorgverzekering te verhogen. Je gaat immers een lage zorgpremie betalen.  Let wel goed op want als je onverwachtse zorgkosten maakt je een groot gedeelte dus eerst zelf moet betalen. Je zorgverzekeraar gaat pas vergoeden zodra het hele eigen risico verbruikt is. 

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar
4.9/5 - (34 stemmen)