Logo vergelijkzerzorg.nl

Huisarts vergoeding 2025

zorgverzekeringen

Vaak gekozen

Beweeg van rechts naar links voor meer info

Goedkoopste: € 385,- eigen risico
Maximale korting
75,23
Zorgkeuze
ruim
Ruime zorgkeuze
 • Kies zelf wanneer je premie wordt afgeschreven
 • Inclusief Dokter op Zak App

Huisarts vergoeding

Je zorgverzekering in 2025 en de huisarts
huisarts-zorgverzekering

Inhoudsopgave

Het eerste aanspreekpunt bij verschillende lichamelijke en geestelijke klachten is de huisarts. Je kunt bij de huisarts ook terecht voor problemen thuis of op school. De basisverzekering vergoed een bezoek aan de huisarts, ook hoef je geen eigen risico te betalen.

Wat doet een huisarts?

De huisarts heeft een breed pakket aan werkzaamheden, zo praat de huisarts met de patiënt, stelt diagnoses, voert kleine ingrepen en behandeling uit en geeft medisch advies. Ook kan de huisarts medicijnen en/of verder onderzoek, of behandeling, voorschrijven. De huisarts speelt ook een belangrijke rol op het gebied van preventie, denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken en meer bewegen.

Inschrijven bij een huisarts

Als je nog geen huisarts hebt, kun je via www.kiesuwhuisarts.nl een huisarts in jouw buurt vinden. Het is verstandig om een praktijk te zoeken die niet te ver bij je vandaan ligt. Zoek een arts die jou bij acute gevallen binnen 15 minuten met de auto kan bereiken. 

Ook kan het voor sommigen handig zijn om op een aantal andere aspecten te letten. Onder andere:

 • Wat is het geslacht van de huisarts?
 • Is het een zelfstandige huisarts of een zorgcentrum?
 • Zijn er andere zorgverleners in de buurt, zoals een apotheek, fysiotherapeut of ziekenhuis?
 • Wat zijn de openingstijden, bijvoorbeeld voor het spreekuur?
 • Op welke manieren is het mogelijk om een afspraak in te plannen? Bijvoorbeeld telefonisch of via het internet?

 

Het is niet verplicht om ingeschreven te staan bij een huisarts, maar het wordt wel sterk aangeraden door patiëntenorganisaties en de overheid. Als je zorg nodig hebt, is er dan namelijk altijd een arts of huisartsenpost in de buurt. Ook wordt je gezondheid, medicijngebruik en andere relevante informatie bijgehouden in een dossier.

Veranderen van huisarts

Ben je niet tevreden met je huidige huisarts of ga je verhuizen, dan kan het soms nodig zijn om te veranderen van huisarts. Heb je een andere huisartsenpraktijk gevonden, dan kun je onderstaand stappenplan volgen.

Vraag bij de nieuwe praktijk na of de huisarts je kan aannemen als patiënt.
In bepaalde situaties mag een nieuwe huisarts je weigeren.

 • Als de afstand tussen jou en de praktijk te groot is;
 • Als de huisartsenpraktijk al vol is;
 • Als de nieuwe arts jouw persoonlijke zorgwensen (bijvoorbeeld een euthanasieverzoek) niet kan inwilligen.

 

Kan de nieuwe praktijk je aannemen als patiënt, dan moet je jezelf inschrijven.
Geef bij de huisarts of bij de assistent(e) ook aan bij welke apotheek je ingeschreven staat of waar je je gaat inschrijven.

Als de inschrijving bij de nieuwe praktijk is bevestigd, kun je jezelf uitschrijven bij je huidige huisarts. Dit kun je zowel schriftelijk, mondeling als telefonisch doen. Het is belangrijk dat je bij het uitschrijven een aantal dingen aangeeft.

 • Per wanneer je overstapt naar de nieuwe huisarts;
 • Waarom je naar een andere huisarts bent overgestapt;
 • Vraag aan je voormalige huisartsenpraktijk of zij je medisch dossier willen opsturen naar de nieuwe huisarts. Dit kan vaak veilig digitaal, via persoonlijke overdracht of aangetekend per post.

 

Weet je niet zo goed welke huisarts bij jou past en heb je moeite om een nieuwe huisarts te vinden, dan kan jouw zorgverzekeraar ook helpen met het zoeken naar een nieuwe praktijk. 

Veranderen van apotheek

Vaak is het bij een verandering van huisarts ook nodig om te wisselen van apotheek. Hieronder lees je in het stappenplan hoe je dit het beste kunt doen. 

 • Je kunt je telefonisch of per mail inschrijven bij een nieuwe apotheek. Als je voor de eerste keer naar de apotheek gaat, dien je jouw identiteitsbewijs en verzekeringspas mee te nemen;
 • Geef bij je huisarts door bij welke apotheek je ingeschreven staat;
 • Schrijf je uit bij je vorige apotheek, dit kan schriftelijk, mondeling of telefonisch.

 

Ook hierbij is het niet verplicht om je aan te melden bij een bepaalde apotheek. Toch is het wel verstandig om te doen omdat de apotheek bijhoudt welke medicatie je gebruikt. Sommige medicijnen kun je bijvoorbeeld niet in combinatie met elkaar gebruiken. De apotheek kan je hierover advies geven.

Vergoeding zorgverzekering

Hieronder brengen wij in kaart wat de zorgverzekering vergoed in 2025 als het gaat om huisartsenzorg. 

 • Huisartsenpost wordt volledig vergoed en je betaalt geen eigen risico. Let wel op dat je bij de huisartsenpost alleen binnen kunt lopen als je dit van tevoren (telefonisch) hebt afgesproken met de assistent(e).
 • Medicijnen op medische gronden worden volledig vergoed, als het gaat om geregistreerde geneesmiddelen. Je betaalt wel eigen risico en soms ook een eigen bijdrage.
 • Onderzoeken die door de huisarts worden voorgeschreven, zoals bloedonderzoek, worden op medische gronden volledig vergoed. Je betaalt wel eigen risico. 

 

Het verplichte eigen risico bedraagt 385 euro in 2025 en moet eerst worden voldaan voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding van de kosten.

Klacht over huisarts

Als je een klacht wilt indienen over je huisarts, kun je onderstaand stappenplan volgen.

 • Bespreek de klacht eerst met de huisarts;
 • Komen jullie er niet uit, dan kun je jouw klacht voorleggen bij een klachtenfunctionaris van de huisartsenpraktijk. Deze bemiddelt tussen jou en de huisarts en is gratis.
 • Is de gevonden oplossing niet naar wens of komen jullie er nog niet uit, dan kun je je wenden tot de landelijke geschillencommissie huisartsen (SKGE) of bij de geschillencommissie DOKH.
 • Ook is het mogelijk om een klacht in te dienen bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Dit gebeurt vooral als de arts in gebreke is gebleven.
 • Wordt er bij de eerste 3 punten geen oplossing geboden, dan kun je terecht bij de civiele/burgerlijke rechter. Gaat het om een medische fout, waarbij de schade hoger ligt dan € 25.000,-, dan is er sprake van een juridisch geschil.

 

Wil je meer informatie over het indienen van een klacht over je huisarts, dan kun je terecht bij de Informatie- en Klachtenopvang Gezondheidszorg (IKG). Je ontvangt dan gratis advies en hulp.

Vergelijk je zorgverzekering

Ontdek de nieuwe zorgverzekering van 2025 en haar premies. Vergelijk de zorgverzekeringen en stap ook over! Bespaar maximaal op je zorgpremie en kies binnen 2-minuten een andere zorgverzekering.

Vergelijk & Bespaar tot € 650,- per jaar
4.8/5 - (17 stemmen)