Maagverkleining

maagverkleining

Inhoudsopgave

Heb je overgewicht en wil je graag afvallen omdat dit beter is voor je gezond, dan kun je beginnen met je levensstijl aan te passen, probeer een dieet en beweeg meer. Heb je overgewicht maar lukt het je niet om op een gezond gewicht te komen, dan kun je misschien in aanmerking komen voor een maagverkleining. Maar hoe zit dat met de vergoeding vanuit de zorgverzekering? In deze blog vertellen we je er graag meer over.

Wanneer kom je in aanmerking voor een maagverkleining?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een maagverklaring. Er gelden verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen:

 • Je hebt overgewicht of obesitas. Je BMI is 40 of hoger. Als je BMI 35 of hoger is én je hebt een aandoening die erger wordt door overgewicht, dan kun je ook in aanmerking komen voor een maagverklaring. De aandoening moet zijn vastgesteld door een specials, denk hierbij aan diabetes, ernstige astma, hart- en vaatziekten, nierfalen of vruchtbaarheidsproblemen.
 • Je bent tussen de 18 en 65 jaar. Ben je ouder dan 65 jaar, dan kun je soms alsnog in aanmerking komen voor een maagverkleining, dit kun je bespreken met je arts.
 • Over het algemeen ben je gezond. Het is belangrijk voor een maagverkleining dat je hart, longen en andere organen goed functioneren. 
 • Je hebt al vaak geprobeerd om af te vallen. Je hebt bijvoorbeeld in de afgelopen 5 jaar een speciaal dieet gevolgd of je hebt je eetpatroon aangepast onder deskundige begeleiding.
 • Je bent gemotiveerd om je levensstijl aan te passen. Vanaf het moment dat je een maagverkleining hebt moet je altijd gezond eten en voldoende bewegen. Een maagverkleining is een permanente verandering. 

 

Je krijgt een maagverkleining nooit zomaar, je krijgt vooraf eerst een volledige screening. Eerst volgen er een aantal gesprekken met de arts en daarna wordt bepaald of je in aanmerking komt voor een maagverkleining. 

Meerdere mogelijkheden

Er zijn meerdere manieren mogelijk waarop je een maagverkleining kunt krijgen:

 • Gastric bypass. Bij een gastric bypass wordt de maag verkleind. Ook wordt het spijsverteringskanaal voor een deel omgeleid (bypass). Een deel van je dunne darm wordt hierbij uitgeschakeld. 
 • Gastric sleeve. Een gastric sleeve is minder ingrijpend dan een gastric bypass. Ook hier wordt de maag verkleind, maar het spijsverteringskanaal blijft intact. Na het eten heb je sneller een vol gevoel.
 • SADI (Single Anastomosis Duodeno Ileal-bypass)
  Een SADI volgt vaak op een gastric sleeve of kan hiermee gecombineerd worden. De dunne darm wordt doorgesneden, net na de maagkringspier. De maagklep blijft wel intact. Hierdoor heb je sneller en langer een vol gevoel.
 • Gastric band (maagband)
  Bij een gastric band plaatst de chirurg net onder de slokdarm een siliconen bandje om de maag. Dit gebeurt via een kijkoperatie. Je maag wordt zo verdeeld in een kleine ‘voormaag’ en een ‘restmaag’. Omdat je voormaag sneller vol zit, heb je langer een vol gevoel.

Voorwaarden vergoeding maagverkleining

Voordat je een vergoeding kunt krijgen vanuit de basisverzekering voor een bypass of maagverkleining, moet je eerst een verwijzing van je huisarts krijgen. Ook moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een maagverkleining valt binnen de basisdekking, dit houdt wel in dat je eigen risico moet betalen. Reis- en parkeerkosten tijdens je traject en voedingssupplementen na het traject worden vergoed.

Buikwandcorrectie

Als je een maagverkleining hebt gehad, zul je in korte tijd veel afvallen. Hierdoor kun je last hebben van veel overtollige huid. Sommige mensen kiezen daarom voor een buikwandcorrectie.

Een buikwandcorrectie is een vorm van plastische chirurgie en wordt alleen onder zeer strenge voorwaarden vergoed. Er moet  altijd een medische noodzaak zijn, bijvoorbeeld dat de huid tussen de plooien ontsteken blijft of omdat je niet goed kunt lopen door het huidoverschot.

Als je zelf verschillende dingen hebt geprobeerd om de problemen te verhelpen, kun je in aanmerking komen voor een vergoeding. 

Je zorgverzekering vergelijken

4.8/5 - (17 stemmen)