Logo vergelijkzerzorg.nl

Wat te doen tegen brandend maagzuur?

Brandend maagzuur 

Is je maag te vol of heb je te vettig gegeten, dan kun je last krijgen van brandend maagzuur. Vet blijft een langere tijd in de maag, daardoor stroomt het maagsap sneller terug in de slokdarm. Een erg vervelend gevoel, maar gelukkig is er iets aan te doen! 

Wat is brandend maagzuur?

We spreken van brandend maagzuur als de zure maaginhoud terug de slokdarm instroomt. Het sluitspiertje dat ervoor zorgt dat het maagsap in de maag blijft, staat soms open om de druk in de maag te verminderen. Daardoor kan er maagsap in de slokdarm komen. Brandend maagzuur wordt ook wel reflux genoemd. Over het algemeen ervaren mensen klachten na een maaltijd of als ze in bed liggen. Het voelt als een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen. Het is ook mogelijk dat een beetje maaginhoud terug de mondholte invloeit. 

Tips om brandend maagzuur tegen te gaan

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur,  pas dan je eet- en leefgewoonten aan. Dit helpt vaak al voldoende en hoef je geen middelen tegen brandend maagzuur te gebruiken. 

  • Neem kleinere porties en verdeel het over meerdere maaltijden;
  • Eet niet te vet;
  • Kauw alles goed waardoor de spijsvertering al in gang wordt gezet;
  • Ga niet direct liggen na het eten. De zure inhoud van de maag stroomt dan gemakkelijker terug de slokdarm in;
  • Vermijd alcohol, koffie, sinaasappelsap, frisdrank met prik en scherp gekruid eten;
  • Voorkom verstopping. Eet lekker vezelrijk en drink tenminste 2 liter water per dag. Ook lichaamsbeweging helpt de stoelgang weer op weg;
  • Stop met roken.
  • Ontspan. Spanningen werken sterk op de maag. 

Medicijnen tegen brandend maagzuur

Soms is het niet mogelijk om eet- en leefgewoonten aan te passen of werken ze niet voldoende, het is dan mogelijk om een (genees)middel te slikken. Heb je af en toe last van brandend maagzuur, dan kun je zonder tussenkomst van de huisarts medicijnen kopen bij de drogist. Heb je regelmatig last van brandend maagzuur, dan kun je beter eerst naar de huisarts gaan. 

4.7/5 - (4 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via:
Meer nieuws en artikelen