Logo vergelijkzerzorg.nl

Wat te doen bij een zonnesteek?

Ben je te lang buiten in de zon geweest, dan kan je lichaam uitdrogen en oververhit raken. Dit noemen we een zonnesteek en dat kan gevaarlijk zijn. Wat is het precies en wat moet je doen als je een zonnesteek hebt? We vertellen je er in deze blog meer over!

Wat is een zonnesteek?

Als je lekker ligt te zonnen, begin je automatisch te zweten. Je lichaam moet de warmte van de zon kwijt, door het zweten koelt je lichaam weer af. Maar het kan gebeuren dat je meer vocht verliest dan je binnenkrijgt, dan gaat het mis. Je lichaam heeft dan te weinig vocht om te verdampen en daardoor stijgt de tempratuur in je lichaam. Door te weinig vocht in je lichaam raken je romp, armen en benen slecht doorbloed. Uiteindelijk stoppen ze met zweten en worden ze bleek. De tempratuur in je lichaam wordt daardoor nog hoger en dat kan gevaarlijk zijn! Als je gaat zonnen, zorg dan dat je altijd voldoende water bij je hebt. 

Hoe herken je een zonnesteek?

Je kunt een zonnesteek herkennen aan de volgende symptomen: een gloeiende huid, zweten, uit het niets ineens kippenvel krijgen. Maar ook kun je last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, braken en flauwvallen. 

Wat moet je doen?

Zie je iemand die een zonnesteek heeft? Leg diegene dan zo snel mogelijk in een koele omgeving, zo ver mogelijk uit de zon. De persoon moet goed uitrusten en voldoende water drinken. Als diegene erg aan het gloeien is, zet de persoon dan onder een koele douche. Als de persoon erg onrustig of verward is, blijft braken en buiten bewustzijn raakt, bel dan altijd 112!

Dit moet je doen als iemand (bijna) flauwvalt:

Als je te lang in de zon zit en te weinig drinkt, dan is het mogelijk dat je flauwvalt. Maar wat moet je doen als je iemand (bijna) ziet flauwvallen? Het is belangrijk dat diegene zo snel mogelijk plat op de grond gelegd wordt. Zo zal er meer bloed naar de hersenen stromen en kan diegene niet meer hard neervallen. Zorg voor voldoende schaduw en een koele omgeving. Zorg voor voldoende frisse lucht en wapper met iets in het gezicht voor frisse wind. Het is belangrijk dat de persoon voldoende water drinkt. Zoals hierboven ook al staat beschreven, vertrouw je het niet, bel dan 112.

Hoe fijn en lekker de zon ook is, het is niet altijd zonder gevaar. Wees alert en goed voorbereid! 

4.8/5 - (6 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via: