Logo vergelijkzerzorg.nl

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem: Wat is het en hoe kun jij het behandelen?

Seborroïsch eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die roodheid, schilfering en jeuk kan veroorzaken. Het kan zich voordoen op verschillende delen van het lichaam, maar komt het meest voor op de hoofdhuid, het gezicht, de borst en de rug.

Het kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt, vooral als het onbehandeld blijft. Het doel van dit artikel is om meer inzicht te geven in seborroïsch eczeem, inclusief de oorzaken, symptomen, diagnose en verschillende behandelopties.

Daarnaast zullen we ook enkele levensstijlveranderingen en thuismiddeltjes bespreken die kunnen helpen om seborroïsch eczeem onder controle te houden. Door deze informatie te verstrekken, hopen we mensen met seborroïsch eczeem te helpen beter te begrijpen hoe ze hun symptomen kunnen behandelen en voorkomen.

Oorzaken en symptomen seborroïsch eczeem

Oorzaken van seborroïsch eczeem kunnen variëren van persoon tot persoon. Hoewel de exacte oorzaak niet bekend is, zijn er verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening. Seborroïsch eczeem wordt geassocieerd met een toename van de groei van de gist Malassezia op de huid. Andere factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van seborroïsch eczeem zijn onder meer hormonale veranderingen, stress, vermoeidheid, veranderingen in het weer en sommige medische aandoeningen.

De symptomen van seborroïsch eczeem kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen in sommige gevallen chronisch zijn. De meest voorkomende symptomen zijn roodheid, schilfering en jeuk op de getroffen gebieden. Bij seborroïsch eczeem op de hoofdhuid kunnen er ook witte, schilferige plekken verschijnen, die kunnen samenvloeien en de hoofdhuid bedekken. Seborroïsch eczeem op het gezicht kan zich voordoen als rode, schilferige plekken rond de neus, de wenkbrauwen en de oren. Bij seborroïsch eczeem op de borst en rug kunnen er rode vlekken verschijnen die bedekt zijn met witte schilfers.

Hoewel seborroïsch eczeem geen ernstige medische aandoening is, kan het wel een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. Als je last hebt van deze symptomen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te laten stellen en een geschikte behandeling te vinden.

Diagnose en behandeling

Diagnose stellen van seborroïsch eczeem begint met een grondige evaluatie van de symptomen en medische voorgeschiedenis van de patiënt. De arts zal vaak een lichamelijk onderzoek uitvoeren en kan ook een monster nemen van de getroffen huid of schilfers voor microscopisch onderzoek. Hiermee kan worden vastgesteld of de aandoening inderdaad seborroïsch eczeem is.

Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor seborroïsch eczeem, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Een combinatie van behandelingen kan ook nodig zijn om de aandoening onder controle te houden. Enkele van de meest voorkomende behandelingen voor seborroïsch eczeem zijn:

Topische crèmes en zalven:

Dit zijn medicijnen die direct op de getroffen huid worden aangebracht. Ze kunnen helpen de ontsteking te verminderen en de schilfering te verminderen. Sommige voorbeelden van topische crèmes en zalven zijn hydrocortison, calcineurineremmers en ketoconazol crème.

Shampoos en lotions:

Deze zijn bedoeld voor seborroïsch eczeem op de hoofdhuid en kunnen helpen bij het verminderen van de schilfers en de jeuk. Er zijn verschillende shampoos en lotions beschikbaar, zoals ketoconazol shampoo, salicylzuur shampoo en teerzeep.

Orale medicijnen:

In sommige gevallen kan een arts orale medicatie voorschrijven om seborroïsch eczeem te behandelen. Deze medicijnen worden meestal alleen voorgeschreven als andere behandelingen niet werken. Voorbeelden van orale medicijnen zijn corticosteroïden en antischimmelmiddelen.

Lichttherapie:

Lichttherapie kan ook helpen bij de behandeling van seborroïsch eczeem. Het kan helpen de ontsteking te verminderen en de schilfering te verminderen. Dit kan worden gedaan met behulp van een speciale lamp die UVB-licht uitstraalt.

Het is belangrijk om te onthouden dat behandelingen voor seborroïsch eczeem niet bij iedereen even goed werken. Het kan enige tijd duren voordat je de juiste behandeling hebt gevonden die voor jou werkt. Overleg met je arts over de beste behandelingsopties voor jouw specifieke situatie.

Levensstijlveranderingen en thuismiddeltjes

Naast medische behandelingen zijn er enkele veranderingen in de levensstijl die kunnen helpen om seborroïsch eczeem onder controle te houden.

Veranderingen in levensstijl om seborroïsch eczeem te verminderen:

Stress verminderen: Stress kan seborroïsch eczeem verergeren, dus het verminderen van stress kan helpen bij het voorkomen van flare-ups.

Regelmatig reinigen van de huid:

Door de huid regelmatig te reinigen, kan overtollig talg en dode huidcellen worden verwijderd en kan de groei van de gist worden verminderd.

Gebruik van milde producten:

Het gebruik van milde zeep, shampoo en andere huidverzorgingsproducten kan helpen bij het voorkomen van irritatie en droogheid.

Zonlicht vermijden:

Blootstelling aan de zon kan seborroïsch eczeem verergeren, dus het vermijden van direct zonlicht kan helpen om flare-ups te voorkomen.

Thuismiddeltjes om seborroïsch eczeem te behandelen:

Gebruik van natuurlijke oliën:

Het aanbrengen van natuurlijke oliën zoals tea tree-olie of kokosolie op de getroffen gebieden kan helpen bij het verminderen van de schilfering en jeuk.

Het aanbrengen van een koude kompres:

Een koude kompres kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en jeuk op de getroffen gebieden.

Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen:

Sommige voedingsmiddelen kunnen seborroïsch eczeem verergeren. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan helpen om flare-ups te voorkomen. Enkele voorbeelden zijn pittig voedsel, alcohol en zuivelproducten.

Hoewel deze thuismiddeltjes niet als vervanging voor medische behandelingen moeten worden gebruikt, kunnen ze wel helpen bij het verminderen van de symptomen van seborroïsch eczeem. Overleg altijd met een arts voordat je begint met het gebruik van thuismiddeltjes of veranderingen in je dieet.

Preventie van seborroïsch eczeem

Hoewel seborroïsch eczeem niet altijd te voorkomen is, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de kans op het ontwikkelen van de aandoening te verminderen. Hier zijn enkele tips voor het voorkomen van seborroïsch eczeem:

Houd de huid schoon en droog:

Het handhaven van een goede hygiëne kan helpen om overtollig talg en dode huidcellen te verwijderen, wat de groei van de gist kan verminderen.

Gebruik milde huidverzorgingsproducten:

Het gebruik van milde zeep, shampoo en andere huidverzorgingsproducten kan helpen bij het voorkomen van irritatie en droogheid van de huid.

Vermijd stress:

Stress kan seborroïsch eczeem verergeren, dus het vermijden van stress kan helpen bij het voorkomen van flare-ups.

Verander je dieet:

Sommige voedingsmiddelen kunnen seborroïsch eczeem verergeren. Het vermijden van deze voedingsmiddelen kan helpen om flare-ups te voorkomen. Enkele voorbeelden zijn pittig voedsel, alcohol en zuivelproducten.

Bescherm je huid tegen de zon:

Blootstelling aan de zon kan seborroïsch eczeem verergeren, dus het dragen van beschermende kleding en het vermijden van direct zonlicht kan helpen om flare-ups te voorkomen.

Raadpleeg een dermatoloog:

Als je symptomen hebt die kunnen wijzen op seborroïsch eczeem, is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor een diagnose en behandeling.

Door deze tips te volgen, kun je de kans op het ontwikkelen van seborroïsch eczeem verminderen en de symptomen helpen voorkomen. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat seborroïsch eczeem niet altijd te voorkomen is en dat het behandelen van de symptomen belangrijk is voor een goede kwaliteit van leven.

Seborroïsch eczeem huidaandoening

Seborroïsch eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die roodheid, schilfering en jeuk kan veroorzaken. Het kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt, vooral als het onbehandeld blijft. In dit artikel hebben we de oorzaken, symptomen, diagnose en verschillende behandelopties van seborroïsch eczeem besproken.

We hebben ook enkele levensstijlveranderingen en thuismiddeltjes besproken die kunnen helpen om seborroïsch eczeem onder controle te houden, evenals tips voor het voorkomen van de aandoening.

Het is belangrijk om te onthouden dat behandelingen voor seborroïsch eczeem niet bij iedereen even goed werken en dat het kan enige tijd duren voordat je de juiste behandeling hebt gevonden die voor jou werkt. Overleg met je arts over de beste behandelingsopties voor jouw specifieke situatie.

Advies voor mensen met seborroïsch eczeem is om op tijd medische hulp te zoeken bij symptomen van seborroïsch eczeem. Het is ook belangrijk om een goede hygiëne te handhaven, stress te vermijden, milde huidverzorgingsproducten te gebruiken en de huid te beschermen tegen de zon. Door deze stappen te volgen en regelmatig te communiceren met je arts, kun je de symptomen van seborroïsch eczeem onder controle houden en de kans op flare-ups verminderen.

Kies een passende zorgverzekering

Het is in Nederland verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Daar bovenop kan je kiezen om nog een aanvullende zorgverzekering te nemen. Hierdoor ben je verzekerd voor kosten die buiten de vergoeding vallen van het basispakket. Het is mogelijk dat je te maken krijgt met het eigen risico als je aanspraak gaat maken op een vergoeding vanuit het basispakket. Ieder jaar is het mogelijk om een overstap te maken van zorgverzekeraar en de zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Met behulp van onze vergelijker kan je de zorgverzekeraars met elkaar vergelijken om een betere keuze te maken.

5/5 - (4 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via:
Meer nieuws en artikelen