Logo vergelijkzerzorg.nl

Gecontracteerde zorgaanbieders

Controleer voor de start van een zorgbehandeling of je zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar. Het hangt namelijk af van je zorgverzekering of je bij de zorgverlener die jij hebt gekozen wel of geen volledige vergoeding krijgt. Dit geldt vooral bij naturapolissen.

Wanneer weet ik met welke zorgverleners mijn zorgverzekeraar volgend jaar een contract heeft?

Elk jaar op uiterlijk 12 november moeten zorgverzekeraars hun premies bekendmaken. Zorgverzekeraars maken met zorgverleners afspraken, vooral over kwaliteit en prijzen.

Helaas is het dan nog niet duidelijk met welke zorgverleners zij een contract afsluiten voor het nieuwe jaar. Dit is helaas nog niet wettelijk vastgelegd. Vaak zijn de contractbesprekingen nog niet afgerond op het moment dat de premies bekend worden gemaakt.

Hoe ga je hiermee om?

Aan het eind van het verzekeringsjaar zijn nog niet alle contracten rond, maar gelukkig veel al wel. Het is daarom belangrijk om goed te controleren of jouw zorgverzekeraar voor volgend jaar een contract heeft met jouw zorgverlener, ook als je niet gaat overstappen. Als er geen contract is, worden alleen de lopende behandelingen vergoed.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kies je zelf naar welke zorgverlener of ziekenhuis je gaat. Ongeacht of je zorgverlener aangesloten is bij jouw zorgverzekeraar krijg je een volledige vergoeding in 2024. Het kan voorkomen dat je de gemaakte zorgkosten voor niet gecontracteerde zorgaanbieders  eerste zelf moet betalen. Via een declaratie krijg je de gemaakte zorgkosten terug. Lees hier meer over de restitutie zorgverzekering.

Naturapolis

Als je je zorgverleners al weet en deze hebben een contract met jouw zorgverzekeraar, dan is een naturapolis ook voldoende. Vaak is deze verzekering goedkoper. Lees hier meer over natura zorgverzekeringen.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar

Als jouw zorgverzekeraar nog geen contract heeft, kun je besluiten om over te stappen naar een andere verzekeraar die al wel een contract heeft met jouw zorgverlener. Via onze online zorgvergelijker kun je zien welke zorgverzekering het beste bij jou past!

Verzekering opzeggen

Heeft je zorgverlener nog geen contract en wil je overstappen van zorgverzekeraar, zeg dan je huidige zorgverzekering uiterlijk 31 december op. Na het opzeggen van je huidige zorgverzekering heb je tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. In januari zullen de zorgverzekeraars al een stuk verder zijn met de contracten.

Als je gaat overstappen, houdt dan wel rekening met aanvullende verzekeringen met medische acceptatie. Als de nieuwe verzekeraar je niet accepteert, is het wel verstandig om de overstap te maken vóór 1 januari.

Waarom moet ik weten of mijn zorgverlener een contract heeft met mijn zorgverzekeraar?

Het hangt af van de polis die je hebt afgesloten, wat je merk van het ‘selectief contracteren’.

Ga je naar een zorgverlener waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft, en heb jij een naturapolis, dan betaal je vaak een deel van de rekening zelf. Dit geldt ook bij een combinatiepolis en een budgetpolis. Per type zorgpolis en zorgverzekeraar kan de hoogte van de vergoedingspercentages voor zorg zonder contract verschillen.
Er worden door zorgverzekeraars steeds meer zorg ingekocht bij een selectieve groep zorgverleners. Dit moet de zorg goedkoper en beter maken.

Bij welke zorgverlener kan ik terecht?

Op de website van je zorgverzekeraar kun je zien met welke zorgverleners een contract is afgesloten. Vaak staat dit aangegeven onder het kopje ‘zoek zorgverlener’.
Ook kun je bij de Consumentenbond je zorgverzekering vergelijken en de zorgverleners van je eigen voorkeur opgeven. Je kunt zo zien of je bij de zorgverlener van je keus terecht kunt zonder bij te betalen.

Als blijkt dat in het nieuwe verzekeringsjaar het contract met een zorgverlener is ingetrokken, dan betreft dit een wijziging van de polisvoorwaarden. De zorgverzekeraar mag dit doen, maar voor jou als verzekerde is dit een gegronde reden om op te zeggen.

4.7/5 - (3 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via: