Logo vergelijkzerzorg.nl

Eigen risico gaat veranderen vanaf 2025

Per 2025 zal het eigen risico zorgverzekering er iets anders gaan uitzien. Het Kabinet heeft namelijk de regels van het eigen risico aangepast met als doel de zorg betaalbaarder te maken.

Laten we gelijk even beginnen met een duidelijk voorbeeld:

Je krijgt een behandeling in 2025 vergoed via je basis zorgverzekering, je betaald dan maximaal 150 euro zelf. Op dit moment betalen de meeste consumenten voor een dure behandeling nog steeds eerst de 385 euro. Meer details en informatie over de wijziging omtrent het eigen risico zal binnenkort in een brief van minister Kuipers van Volksgezondheid.

Maximum eigen risico

Voor veel consumenten is het een enorm goede wijziging omtrent het eigen risico. Er komt namelijk een maximum eigen risico per behandeling. Stel je hebt 1 dure behandeling in het jaar dan ga je niet meer het hele eigen risico van 385 euro betalen. 

Mensen die (dure) medicatie nemen of meerdere behandelingen per jaar vergoed krijgen zullen weinig verschil gaan merken. Het eigen risico blijft maximaal 385 euro per jaar maar je hoeft het niet in een keer te betalen. 

Veel Zorgverzekeraars in Nederlanders bieden haar klanten al de mogelijkheid om het eigen risico verspreid te betalen.

Invloed op zorgpremie

Het Kabinet verwacht dat de nieuwe maatregel omtrent het eigen risico in 2025 een meer ‘kritische benadering’ van zorggebruik. In het huidige systeem voelen de consumenten dat wanneer het eigen risico volledig betaald is de verdere behandelingen in de toekomst ‘gratis’ zijn. Volgens de eerste berekeningen van het Kabinet zullen ruim 1 miljoen verzekerden 100 euro minder eigen risico betalen door deze aanpassing. 

Verder zal er dan minder gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraars en kunnen de zorgpremies goedkoper worden. Dat is een stap in de goede richting want de zorgpremies zijn behoorlijk gestegen het afgelopen jaar. Per 2023 gingen de premies gemiddeld met 10 euro per maand omhoog. 

Eigen risico per 2025

De nieuwe wijzigingen zullen per 2025 in werking treden in Nederland. De zorgverzekeraars in Nederland hebben dan het jaar 2025 om alle systemen hierop aan te passen. Wanneer dit op orde is zal de overheid met campagnes de burgers hierover informeren.

Er zijn ook een aantal politieke partijen in het land die eigen helemaal af willen van het eigen risico. Zo vinden onder andere de SP, PVV, PvdA en GroenLinks dat het eigen risico meer een boete is wanneer je ziek bent. Er is geen meerderheid in de 2e kamer om hier daadwerkelijk mee aan de slag te kunnen.

4.6/5 - (11 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via:
Meer nieuws en artikelen