Logo vergelijkzerzorg.nl

Vrije artsenkeuze zorgverzekering

vrije-zorgkeuzeJe mag in Nederland zelf bepalen naar welke huisarts of hulpverlener je gaat wanneer je zorg nodig hebt. Dit noemen we de ‘vrije artsenkeuze’. Als je gaat overstappen van zorgverzekering is het belangrijk om goed te kijken of de zorgverzekering een contract heeft afgesloten met de zorgverleners waar jij graag heen wilt.

Met een combinatiepolis of restitutiepolis heb je altijd vrije artsen en vrije ziekenhuis keuze.
Vergelijk hier zorgverzekeringen met vrije artsen en ziekenhuis keuze >

 

Hoe is dit geregeld in 2024?

Het verschilt per zorgverzekering en ook of je zorgverzekering een contract heeft met jouw zorgverlener. Als de zorgverzekering een contract heeft met jouw zorgverlener, dan krijg je meestal alles vergoed. Als er geen contract is afgesloten is het mogelijk dat je een bijdrage moet betalen. Het hangt af van het soort polis in hoeverre je de behandeling vergoed krijgt. Als je voor een behandeling naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat, dan betaalt de zorgverzekering de kosten. Deze kosten worden verrekend met je (openstaande) eigen risico.

Heb je een restitutiepolis, dan krijg je over het algemeen het hele bedrag terug. Heb je een naturapolis en ga je naar een zorgverlener waar jouw zorgverzekering geen contract mee heeft, dan betaalt de zorgverzekering altijd een deel. In Artikel 13 van de Zorgverzekeringswet staat vastgelegd dat zorgverzekeraars altijd een deel moeten betalen. De minimale vergoeding is vastgesteld op 75% bij niet-gecontracteerde zorg. Er zijn daardoor geen belemmeringen om naar een niet-gecontracteerde hulpverlener te gaan.

Verschillende soorten polissen

In Nederland is iedereen verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben. Je kunt hiervoor kiezen uit verschillende polissen. De Restitutiepolis, de Combinatiepolis, de Naturapolis en de Budgetpolis.

Restitutiepolis

Behandelingen bij alle zorgverleners worden vergoed volgens normale tarieven; het maakt niet of deze wel of niet gecontracteerd is.

Combinatiepolis

Behandelingen bij alle zorgverleners worden vergoed. Wel sluit de zorgverzekeraar contracten met zorgverleners. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je alleen het marktconforme tarief vergoed.

Naturapolis

Alleen behandelingen bij gecontracteerde zorgverleners worden volledig vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je mogelijk een eigen bijdrage.

Budgetpolis

Alleen behandelingen bij gecontracteerde zorgverleners worden volledig vergoed. Het aantal gecontracteerde zorgverleners is heel beperkt. Wel betaal je voor deze polis een veel lagere premie.

Waarmee moet je rekening houden bij vrije artsenkeuze?

Ben je al in behandeling bij een medisch specialist of een psycholoog, dan is het goed om te weten wat jouw zorgverzekeraar vergoed. Bij een aanpassing in de vrije artsenkeuze of in de contractering van jouw arts, kan het zijn dat je zelf moet (bij)betalen voor de behandelingen. Maak je op dit moment nog geen gebruik van zorg, maar vind je het wel belangrijk dat je bij een bepaald ziekenhuis terecht kunt, dan is het belangrijk om daarop te letten bij het kiezen van een zorgverzekering.
Je zorgverzekeraar kiezen

Op de site van Vergelijkerzorg.nl kun je per zorgverzekering zien of er sprake is van vrije artsenkeuze en welke zorgverleners er zijn gecontracteerd. Er worden meestal elk jaar opnieuw contracten gesloten tussen zorgverleners en zorgverzekeraars. Het kan dus gebeuren dat jouw zorgverlener nu wel gecontracteerd is, maar volgend jaar niet meer.

Bekijk daarom elk jaar opnieuw je zorgverzekering om te zien of jouw zorgverlener nog een contract heeft. Als dit niet het geval is, kun je overstappen naar een zorgverzekering die wel een contract heeft afgesloten met jouw zorgverlener. Stap je in het nieuwe jaar niet over van zorgverzekering, ook dan is het belangrijk om alles goed te controleren. Er kan namelijk altijd iets veranderen aan de afspraken die zorgverzekeraars en zorgverleners maken met elkaar.

4.7/5 - (4 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via:
Meer nieuws en artikelen