De verwachting is dat veel meer Nederlanders dan voorgaande jaren een overstap zullen maken naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar. In dit artikel bespreken wij precies waarom wij deze toename verwachten.
Naast de inflatie, toenemende prijsverschillen en het verdwijnen van de collectieve zorgverzekeringen zullen er voor zorgen dat Nederlanders dit jaar extra letten op hun vaste lasten.
Slechts een kleine 7 procent van alle Nederlanders boven de 18 jaar hebben vorig jaar een overstap gemaakt. Zorgverzekering Online verwacht dit jaar een toename in overstappers.
Hoge premie verwacht
Vanaf 12 november is het weer mogelijk om van zorgverzekering te wisselen. Een flinke premiestijging is wat wij en de Rijksoverheid verwachten. Uiterlijke 12 november zullen wij je kunnen zeggen hoeveel deze ‘premiestijging’ daadwerkelijk is geworden.
Op dit moment zijn de premies van Stad Holland en DSW bekend en zijn duurder geworden ten opzichte van het afgelopen jaar. Het gaat om een forse toename van de basispremie.
Het afgelopen jaar hebben bijna alle verzekeraars in Nederland al hun reserves moeten inzetten om de stijgingen te kunnen dempen. Dit is bijna twee keer zoveel als het jaar daarvoor. Dit jaar was dat gemiddeld 72 euro per verzekerde, in totaal ging het om een enorm bedrag van 1 miljard euro.
Anno 2022 hebben de zorgverzekeraars dus minder geld in kas. Of de zorgverzekeraars opnieuw hun reserves willen inzetten om hun premies laag te houden is nog maar de vraag. Een andere optie is dus om hun premies flink te verhogen voor het nieuwe jaar. Hierdoor kunnen de snel stijgende zorgkosten betaald blijven en kunnen de reserves opnieuw worden aangevuld.
Verschillen in premie
Wanneer de premies veel duurder gaan worden dan vorig jaar zal dit leiden tot meer overstappers. NZa constateert namelijk dat er een groeiend prijsverschil zit tussen de zorgverzekeringen met beperkte voorwaarden en de restitutiezorgverzekering.
Duurste- en goedkoopste
Er is op dit moment een verschil van maar liefst 536 euro tussen de duurste- en goedkoopste zorgverzekering. Als we naar een aantal jaren terug gaan kijken (2018) dan was dit nog ruim 320 euro.
In de praktijk wilt dat dus in iedergeval zeggen dat het loont om je zorgverzekering te vergelijken en een overstap te maken wanneer je kunt besparen. Je kan je zorgverzekering vergelijken 2024 via onze website om vervolgens direct een passende polis af te sluiten bij de verzekeraar.
Goedkope zorgverzekeringen
De goedkope zorgverzekeringen van Nederland worden steeds populairder. Met name jongeren en mensen die weinig tot geen zorgkosten maken kiezen voor een ‘budgetpolis’.
Ongeveer 25% van de verzekerden in Nederland heeft op dit moment een zorgverzekering met beperkte voorwaarden. In 2018 was dit nog slechts 13%. De prijsverschillen, toenname in ‘goedkope’ zorgverzekeringen is het logisch dat het aantal mensen die kiest voor een goedkope verzekering aankomend jaar opnieuw zal stijgen.