Logo vergelijkzerzorg.nl

Gaat de zorgpremie omhoog in 2025?

Ja, ik verwacht ook in 2025 dat de premies van bijna alle zorgverzekeringen opnieuw zullen stijgen. Er zijn twee belangrijke redenen hiervoor. Ten eerste nemen de financiële reserves van zorgverzekeraars steeds verder af, wat betekent dat er minder geld beschikbaar is om de premies voor verzekerden laag te houden. Ten tweede blijven de zorguitgaven al jaren stijgen, wat de belangrijkste reden is voor de verwachte premiestijging.

Overstappers

Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn er meer Nederlanders dan ooit overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Volgens definitieve cijfers van kenniscentrum Vektis gaat het om ongeveer 1,5 miljoen mensen, waarbij de hoogte van de premie een belangrijke rol speelde.

Consumenten waren voornamelijk ontevreden over de aanzienlijke premieverhogingen bij collectieve verzekeringspakketten. Bij drie van de vier grote verzekeraars – Zilveren Kruis, VGZ en Menzis – steeg de premie van de collectieve zorgverzekering met 13 tot 19 euro per maand.

Het is dan ook niet verrassend dat juist deze verzekeraars veel klanten hebben zien vertrekken: Zilveren Kruis verloor 190.000 klanten, Menzis 170.000 klanten en VGZ 132.000 klanten. Ook in 2025 zal de hoogte van de zorgverzekeringspremie een belangrijke rol spelen bij het bepalen van verschuivingen tussen zorgverzekeraars.

Het eigen risico in 2025

Er zal niets veranderen aan je eigen risico per 2025. Er is namelijk overeengekomen om het eigen risico tot 2026 gelijk te houden op minimaal 385 euro per jaar. Het blijft tevens ook gewoon mogelijk om dit bedrag vrijwillig te verhogen in stappen van honderd euro tot een maximale eigen risico van 885 euro.

Wijziging per 2025 eigen risico

Per 2025 gaat het eigen risico wel iets veranderen, je hoeft dan voor een dure ingreep niet het hele bedrag eigen risico te betalen.

Er komt namelijk een maximum bedrag per behandeling vanaf 2025. Stel je de behandeling kost 2500 euro dan ga je vanaf 2025 maximaal 150 euro eigen risico betalen. Helaas gelden deze ‘nieuwe eigen risico regels’ vanaf 2025, de verzekeraars hebben namelijk tijd nodig om hun systeem hier klaar voor te maken.

Krijg ik meer zorgtoeslag in 2025?

Ja, wanneer de zorgpremie in 2025 gaat stijgen zal automatisch het zorgtoeslag stijgen. De overheid wilt namelijk de zorg betaalbaar maken en de premie compenseren door middel van het zorgtoeslag. 

Het afgelopen jaar hebben enorm veel meer mensen recht gekregen op zorgtoeslag. Dit komt omdat de inkomensgrenzen voor het in aanmerking komen op zorgtoeslag fors naar boven zijn bijgesteld.

Op dit moment ontvangen alleenstaanden maximaal 154 euro per maand aan toeslag. Voor gezinnen is dit 265 euro in de maand zorgtoeslag.

Heeft het vergelijken nog nut?

Het vergelijken van je zorgverzekering is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke dekking krijgt voor jouw behoeften tegen een redelijke prijs. Er zijn veel verschillende zorgverzekeringen beschikbaar en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Door verschillende opties te vergelijken, kun je de dekking vinden die het beste past bij jouw specifieke gezondheidsbehoeften en budget.

Een zorgverzekering is een belangrijk onderdeel van je persoonlijke financiële planning en kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen als je niet goed verzekerd bent. Door verschillende plannen te vergelijken, kun je er zeker van zijn dat je de juiste dekking hebt voor jouw situatie en dat je niet onnodig veel betaalt voor onnodige extra’s.

Daarnaast kan het vergelijken van zorgverzekeringen je helpen om geld te besparen. Door het vergelijken van premies en het kiezen van een plan met een lagere premie, kun je op de lange termijn honderden of zelfs duizenden euro’s besparen.

Ten slotte kan het vergelijken van zorgverzekeringen je helpen om te begrijpen welke extra’s en voorzieningen er beschikbaar zijn. Sommige plannen bieden bijvoorbeeld gratis consulten met specialisten of alternatieve geneeswijzen aan. Door deze opties te kennen, kun je de juiste zorgverzekering kiezen die past bij jouw unieke gezondheidsbehoeften en wensen.

4.7/5 - (7 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via:
Meer nieuws en artikelen