Ziekenhuisbevalling en je zorgverzekering

Verloopt je zwangerschap goed, dan kun je kiezen voor een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. Sommige vrouwen voelen zich prettiger bij een bevalling in het ziekenhuis, ook als dit medisch gezien niet noodzakelijk is. De kosten worden echter niet volledig gedekt door het basispakket. De eigen bijdrage kun je aanvullend verzekeren. 

Vergoeding basisverzekering

Als je kiest voor een thuisbevalling, dan worden de kosten voor de verloskundige volledig gedekt door de basisverzekering, er geldt hierbij geen eigen risico.

Je kunt ook kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis vanwege een medische noodzaak. In dat geval zullen de ziekenhuiskosten volledig worden gedekt op de basisverzekering, er geldt hierbij geen eigen risico of eigen bijdrage.

We spreken van een medische noodzaak als er complicaties zijn, zoals een keizersnede, risicovolle ligging van de baby of een meerling. 

Poliklinische bevalling

Wil je perse in het ziekenhuis bevallen, dan wordt dat een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak genoemd. De kosten worden dan gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering. Je betaalt wel een eigen bijdrage voor het gebruik van een verloskamer.

Ziekenhuizen hanteren verschillende tarieven voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie. Er is daarom gekozen om een vast bedrag a € 236,- in 2023 te vergoeden door zorgverzekeraars, let wel op dat dit alleen geldt bij gecontracteerde aanbieders.

Hoe hoog is de eigen bijdrage?

De eigen bijdrage bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie wordt als volgt berekend:

  • Eigen bijdrage in euro’s = het tarief voor de poliklinische bevalling in euro’s – 236 euro.

 

De eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak zal in de praktijk rond de € 350,- tot € 400,- bedragen. 

Vergoeding aanvullende verzekering

Het is mogelijk om de eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling zonder medische noodzaak in het ziekenhuis aanvullend te verzekeren.

  • De vergoedingen zijn van toepassing op ziekenhuizen waar de zorgverzekeraar een afspraak mee heeft gemaakt, ook wel gecontracteerde zorg genoemd;
  • Bij niet-gecontracteerde ziekenhuizen kan de dekking lager zijn;
  • Raadpleeg altijd de polisvoorwaarden van de verzekeraar of neem contact op met de klantenservice.
5/5 - (3 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via:
Meer nieuws en artikelen