In Nederland is iedereen van 18 jaar en ouder verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je hebt meerdere opties waaruit je kunt kiezen. Maar het kiezen tussen een aanvullende – en basisverzekering kan een lastige beslissing zijn, vooral als je niet precies weet wat elke optie inhoudt. Op deze pagina lees je meer over de informatie die je nodig hebt om je uiteindelijke keuze te maken. Je krijgt ook een paar handige tips om de knoop makkelijker door te kunnen hakken.
Wat is het verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering?
De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Deze verzekering dekt de standaardzorg, zoals huisartsbezoeken, ziekenhuisopnames en bepaalde medicatie. De overheid bepaalt elk jaar welke zorg in het basispakket zit, waardoor de inhoud van de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars hetzelfde is. Aanvullende verzekeringen zijn optioneel en bieden dekking voor zorg die niet in de basisverzekering opgenomen zit. Denk hierbij aan fysiotherapie, tandzorg, alternatieve geneeswijzen en brillen of lenzen. De inhoud en kosten van aanvullende verzekeringen verschillen per zorgverzekeraar.
Wanneer zou je kiezen voor een aanvullende verzekering?
De keuze tussen een aanvullende – en basisverzekering hangt sterk af van jouw persoonlijke situatie en zorgbehoeften. Als je regelmatig fysiotherapie nodig hebt, kan een aanvullende verzekering de kosten hiervan dekken, omdat de basisverzekering alleen fysiotherapie bij chronische aandoeningen vergoedt vanaf de 21e behandeling. Tandartskosten voor volwassenen worden meestal niet gedekt door de basisverzekering, dus als je regelmatig naar de tandarts gaat of dure behandelingen verwacht, kan een aanvullende tandartsverzekering bij je passen.
Draag je een bril of lenzen? Dan kan een aanvullende verzekering helpen bij de kosten van de aanschaf van nieuwe glazen of lenzen. Ook als je gebruik maakt van alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur of homeopathie, is een aanvullende verzekering vaak de enige manier om deze kosten vergoed te krijgen.
Op welk moment is een basisverzekering voldoende?
Hoewel een aanvullende verzekering in veel gevallen juist handig kan zijn, zijn er ook situaties waarin een basisverzekering al voldoende is. Dit kan het geval zijn als je over het algemeen gezond bent en weinig zorgkosten verwacht. Als je een grote financiële buffer hebt om onverwachte zorgkosten zelf te betalen, kun je ervoor kiezen om geen aanvullende verzekering af te sluiten! Ook als je geen behoefte hebt aan bijvoorbeeld fysiotherapie, tandzorg of alternatieve geneeswijzen, kun je de extra premie voor een aanvullende verzekering besparen.
Een paar tips voor het kiezen tussen een aanvullende – en basisverzekering
Om een uiteindelijke keuze te maken tussen een aanvullende – en basisverzekering, is het belangrijk om je eigen zorgbehoeften te analyseren. Kijk naar je huidige en verwachte zorgbehoeften. Heb je in het verleden veel gebruik gemaakt van aanvullende zorg? Verwacht je in het komende jaar bepaalde behandelingen of zorg nodig te hebben die niet door de basisverzekering worden gedekt?
Vergelijk zorgverzekeringen door gebruik te maken van vergelijkingssites zoals die van ons. Let niet alleen op de premie, maar ook op de vergoedingen en dekkingen die worden aangeboden. Lees de polisvoorwaarden goed door om te begrijpen wat wel en niet wordt vergoed. Kijk ook naar de totale kosten, naast de premie van de aanvullende verzekering, zoals het eigen risico en eventuele eigen bijdragen die je moet betalen. Soms kan het voordeliger zijn om zorgkosten zelf te betalen in plaats van een hoge premie voor een aanvullende verzekering.
Een andere tip is om een collectieve verzekering te overwegen. Sommige werkgevers, verenigingen of organisaties bieden collectieve zorgverzekeringen aan. Dit kan een makkelijke optie zijn, aangezien je zelf dan niet zoveel over je zorgverzekering hoeft na te denken. Je neemt er gewoon eentje die je collega’s ook hebben. Beoordeel elk jaar je zorgverzekering en pas deze aan als je dat nodig vindt. Dit is aan te raden omdat je zorgbehoefte elk jaar kan veranderen.
Kiezen tussen een aanvullende – en basisverzekering gaat over je persoonlijke behoeften
Het kiezen tussen een aanvullende – en basisverzekering is zoals je eerder kon lezen een persoonlijke beslissing die afhangt van je zorgbehoeften en financiële situatie. Vandaar dat het zo belangrijk is om je eigen wensen en eisen op een rijtje te zetten voor je de keuze maakt. Met deze tips hopen wij dat je een beter inzicht hebt gekregen in het kiezen tussen een aanvullende – en basisverzekering en zo de juiste keuze kunt maken voor jouw specifieke situatie. Het zou zonde zijn als je maandelijks veel geld betaald voor zorg wat je niet nodig hebt. Andersom zou het sneu zijn als je een basisverzekering hebt, terwijl je opeens van allerlei zorg gebruik moet maken, wat door een aanvullende zorgverzekering wel vergoed had kunnen worden.