Mijn zoon/dochter wordt 18 jaar

Je zoon of dochter wordt 18 jaar, dat is natuurlijk best een mijlpaal. Officieel volwassen, dat betekent meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Je mag autorijden en stemmen. Maar hoe zit het met de zorgverzekering? De kans is groot dat jouw zoon of dochter bij jou of je partner is bijgeschreven op de zorgverzekering, maar is dat wel handig? In deze blog leggen we het graag aan je uit. 

Zorgverzekering niet meer gratis

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van één van de ouders. Maar als je kind 18 jaar is geworden, zal er elke maand zorgpremie worden afgeschreven. Als je je kind op je eigen ziektekostenverzekering bijgeschreven laat staan, dan betaalt je kind vanaf dat moment precies dezelfde kosten voor de basisverzekering en eventuele aanvullende verzekering als jij. Dit is niet altijd de beste optie. Het is daarom goed om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken, zo kom je er achter welke zorgverzekering goed bij zijn of haar zorgwensen past. 

Aanvullende verzekering

Het kan zijn dat jouw 18-jarige kind voldoende heeft aan alleen een basisverzekering, maar het kan ook zijn dat jouw kind wel extra zorg nodig heeft. Het is daarom verstandig om te onderzoeken of een aanvullende verzekering in 2024 slim is om af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een tandartsverzekering bij gebitsproblemen of een aanvullende verzekering voor psychologische zorg als je kind regelmatig een psycholoog bezoekt. Een aanvullende verzekering is niet verplicht, een basisverzekering wel. 

Eigen risico

In Nederland geldt een verplicht eigen risico, in 2023 is dit opnieuw € 385,-. Iedereen die 18 jaar of ouder is en in Nederland gebruik maakt van zorg uit het basispakket, betaalt de eerste € 385,- zelf. Het is mogelijk om het eigen risico vrijwilliger te verhogen naar € 885,-. Dit zorgt ervoor dat je maandelijkse premie omlaag gaat. Als je kind gezond is en je verwacht weinig zorgkosten, dan kun je kosten besparen op de zorgpremie door het eigen risico te verhogen. In het jaar dat jouw kind 18 jaar wordt, betaal je niet voor het hele jaar eigen risico. 

Voorbeeld:

Stel, je kind wordt 18 jaar op 5 augustus 2023, dan wordt de zorgpremie vanaf 1 september 2023 afgeschreven. Ook het eigen risico wordt naar rato verrekend. Dit zal dan gaan om 4 maanden. € 385 / 12 maanden x 4 maanden = € 128,33 eigen risico voor het jaar 2023.  

Tandartskosten voor eigen rekening

Het is goed om te weten dat zodra je 18 jaar wordt de tandartskosten niet meer worden vergoed. Het is wel mogelijk om deze kosten aanvullend te verzekeren. Je kunt zelf beslissen of een tandartsverzekering bij jou past. Ga je alleen voor de jaarlijkse controle naar de tandarts en is je gebit eigenlijk altijd goed, dan is het wellicht voordeliger om de tandartskosten zelf te betalen in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten. 

Zorgverzekeringen vergelijken

Op de website Vergelijkerzorg.nl is het mogelijk om vrijblijvend zorgverzekeringen te vergelijken. Aan de hand van een aantal persoonlijke wensen en gegevens kun je eenvoudig een zorgverzekering kiezen voor je zoon of dochter. Ontdek de premies binnen no-time van zowel de basis- als aanvullende verzekeringen op onze site. Let goed op welke ’type’ basisverzekering je wilt afsluiten voor je zoon of dochter. Jongeren maken meestal weinig tot geen zorgkosten, neem dit mee tijdens het vergelijken van je zorgverzekering.

4.5/5 - (2 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via:
Meer nieuws en artikelen