Helaas is een set gezonde tanden niet voor iedereen weggelegd, maar tegenwoordig zijn er gelukkig genoeg oplossingen als het gebit niet meer in goede staat is. Denk bijvoorbeeld aan een gebitsprothese, implantaten of een volledig kunstgebit. Vaak is een kunstgebit een hele stap, dat maakt het extra belangrijk om goed voor je kunstgebit te zorgen, maar hoe doe je dat precies? In deze blog vertellen we je er alles over!
Verzorging kunstgebit
Op tijd naar de tandarts gaan, goed je tanden poetsen en na die tijd goed flossen. Iedereen kent de basisregels voor een goede mondhygiëne wel. Maar het is ook belangrijk om goed voor je kunstgebit te zorgen, vaak gaat het daar mis. De zorg van het kunstgebit wordt vaak verwaarloosd door oudere en kwetsbare mensen. De noodzaak wordt er vaak niet van ingezien, maar ook kan het komen door een mindere financiële zekerheid.
Zorg goed voor je kunstgebit, dan heb je minder kans op klachten!
Tips om je kunstgebit te verzorgen
Wij zetten graag voor jou de beste verzorgingstips op een rij.
Goed reinigen
Ook bij een kunstgebit is het belangrijk om goed te poetsen. Tandplak en etensrestjes kunnen ook op je kunstgebit zitten, die zul je er niet zomaar afhalen. Het beste is om een speciale kunstgebit borstel te gebruiken. Deze is zachter dan een normale tandenborstel. Gebruik daarbij een speciaal reinigingsmiddel voor kunstgebitten. Je kunt je kunstgebit niet schoonmaken met andere middelen zoals tandpasta, bleek of alcohol, je kunstgebit kan daardoor beschadigd raken of verkleuren. Spoel na die tijd goed je mond. Herhaal deze procedure iedere dag, bij voorkeur twee keer op een dag.
Reinig ook de rest van je mond
Als je je kunstgebit schoon hebt, is het ook belangrijk om de rest van je mond goed te reinigen. Doe s ‘nachts je kunstgebit in een bakje, zodat je mond wat lucht krijgt. Poets voor het slapengaan je tandvlees en tong en spoel je mond goed na met water en mondwater.
Is je kunstgebit in de loop van de tijd wat verkleurt, doe dan je kunstgebit in een bakje schoonmaakazijn. Doe dit niet te vaak, er moet minimaal twee weken tussen zitten.
Op tijd vervangen
Wist je dat er in Nederland ongeveer 3 miljoen mensen een gedeeltelijk of geheel kunstgebit hebben? Soms lopen mensen te lang door met een kunstgebit, soms wel 10 tot 20 jaar. Maar een kunstgebit is na een paar jaar aan vervanging toe.
Vervang je je kunstgebit niet op tijd, dan kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Een kunstgebit past na zo’n lange tijd vaak niet meer goed, je kunt daardoor minder goed kauwen, je kunt pijn krijgen of andere klachten.
Een kunstgebit en de zorgverzekering?
Wat een kunstgebit precies kost is afhankelijk van het type kunstgebit en de materialen die worden gebruikt. 1 keer per 5 jaar worden de kosten voor 75% betaald door de basis zorgverzekering. Wel betaal je eigen risico, mits je deze nog niet hebt opgemaakt aan iets anders. De overige 25% moet je zelf betalen.
Het is natuurlijk ook mogelijk dat je kunstgebit beschadigd raakt. Reparaties worden voor 90% vergoeding in de basisverzekering, de eigen bijdrage is dus 10%. Als je ook een zorgverzekering voor tandarts hebt afgesloten, dan valt de eigen bijdrage bij een nieuw kunstgebit of reparatie onder die dekking.
Vergoeding van kunstgebit op implantaten
Als je specifieke problemen met je kaak hebt waardoor je een kunstgebit op implantaten nodig hebt, dan gelden er andere vergoedingen. Namelijk 92% voor de bovenkaak en 90% voor de onderkaak.
Verder geldt hier hetzelfde als bij een normaal kunstgebit. De over 10% en 8% krijg je wel vergoed als je een aanvullende tandartsverzekering hebt afgesloten.