De Hartstichting investeert in onderzoek naar de redenen waarom er minder vrouwen dan mannen deelnemen aan studies over hart- en vaatziekten. Deze ondervertegenwoordiging vormt een probleem, omdat veel behandelingen gebaseerd zijn op resultaten van onderzoeken die voornamelijk bij mannen zijn uitgevoerd. Hierdoor lopen vrouwen het risico om niet de meest geschikte behandeling te ontvangen vanwege een “kennisachterstand”.
De Hartstichting benadrukt het belang van evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in dergelijke studies om hen optimaal te kunnen behandelen voor hart- en vaatziekten. Vrouwen ervaren namelijk vaker en soms andere bijwerkingen van medicijnen dan mannen. In sommige gevallen zijn zelfs medicijnen van de markt gehaald in Amerika vanwege meer ritmestoornissen bij vrouwen door deze medicijnen, zo meldt de stichting.
Wat zijn de redenen?
Hoewel de exacte redenen voor de terughoudendheid van vrouwen om deel te nemen aan onderzoek nog onduidelijk zijn, zijn er enkele overwegingen. De combinatie van werk en zorg zou een zwaardere belasting kunnen vormen voor vrouwen, en een overwegend mannelijk onderzoeksteam kan voor vrouwen een mogelijke reden zijn om niet deel te nemen.
Erasmus MC, Amsterdam UMC en UMC Utrecht werken samen aan dit onderzoek, met als uiteindelijk doel het identificeren van mogelijkheden om drempels weg te nemen en vrouwen meer te betrekken bij studies op dit gebied.