Logo vergelijkzerzorg.nl Logo vergelijkzerzorg.nl

Wat heb jij wel of niet aan je eigen zorgverzekering in het buitenland?

Een zonnige vakantie, een roadtrip door Europa of een relaxte stranddag in een tropisch oord. Het klinkt heerlijk, tot het moment dat je te maken krijgt met een ongelukje of gezondheidsklachten. Hoe zit het dan met jouw zorgverzekering in het buitenland? Is jouw Nederlandse verzekering voldoende, of moet je toch een aanvullende reisverzekering overwegen? Op deze pagina lees je er meer over, zodat je goed voorbereidt op reis gaat.

Wat vergoedt jouw zorgverzekering in het buitenland?

Je basisverzekering biedt dekking in het buitenland. Maar hier zit wel een grote maar aan. De vergoeding is namelijk beperkt tot het tarief dat in Nederland gebruikelijk is voor dezelfde behandeling. Stel, je hebt in Frankrijk medische hulp nodig en de kosten voor die hulp zijn hoger dan in Nederland, dan draai je zelf op voor het verschil. Wil je deze risico’s afdekken? Dan kun je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met medische dekking overwegen. Het verschil tussen deze twee bespreken we later.

Spoedeisende zorg in het buitenland

Bij een onverwacht ongeval of een acute gezondheidsklacht kun je rekenen op spoedeisende zorg, ook in het buitenland. Denk hierbij aan een bezoek aan de eerste hulp, een arts voor een ernstige allergische reactie of een noodgeval zoals een gebroken been. De kosten voor deze zorg worden deels vergoed door je basisverzekering, maar zoals eerder genoemd, slechts tot het Nederlandse tarief.

Reis je buiten Europa, bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, dan kunnen de medische kosten veel hoger uitvallen. Een eenvoudige behandeling in het ziekenhuis kan daar al duizenden euro’s kosten. Een aanvullende verzekering die deze kosten dekt, is dan geen overbodige luxe.

Je Europese zorgpas is jouw handige hulpje

Heb je weleens gehoord van de EHIC (European Health Insurance Card)? Dit is een gratis pasje dat je bij je zorgverzekeraar kunt aanvragen. Met deze pas kun je in EU-landen en een aantal andere landen (zoals Zwitserland) aantonen dat je verzekerd bent voor medische zorg. Dit kan bureaucratische rompslomp voorkomen en zorgt ervoor dat je vaak niet meteen hoeft te betalen voor de zorg die je ontvangt. Let op: de EHIC biedt alleen toegang tot noodzakelijke medische zorg en geen dekking voor bijvoorbeeld een geplande behandeling in het buitenland. Zorg er dus voor dat je deze kaart altijd bij je hebt tijdens je reis in Europa.

Het verschil tussen zorgverzekering en reisverzekering

Een veelgestelde vraag is of je met alleen een zorgverzekering voldoende bent verzekerd in het buitenland, of dat een reisverzekering nodig is. Het antwoord hangt af van jouw bestemming en wat je precies wil afdekken.

– Zorgverzekering in het buitenland: De basisverzekering biedt dekking voor spoedeisende zorg tot het Nederlandse tarief. Aanvullende verzekeringen kunnen hogere kosten dekken.
– Reisverzekering: Een reisverzekering met medische dekking gaat een stap verder. Dit type verzekering vergoedt vaak ook het volledige bedrag van de medische kosten en dekt daarnaast zaken zoals repatriëring (terugkeer naar Nederland) als dat medisch noodzakelijk is.

Ga je buiten Europa op reis? Dan is een reisverzekering met medische dekking vaak een slimme keuze, zeker als je bestemming bekendstaat om hoge zorgkosten.

Dit kun je doen als je zorg nodig hebt in het buitenland

Niemand hoopt erop, maar als je toch medische hulp nodig hebt in het buitenland, is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Neem bij spoedeisende zorg zo snel mogelijk contact op met je zorgverzekeraar. De meeste verzekeraars hebben een alarmnummer dat 24/7 bereikbaar is en kunnen je helpen met het regelen van zorg en uitleggen wat er wel of niet vergoed wordt. Zorg daarnaast dat je alle bonnen en medische rapporten bewaart. Vraag om een factuur met een duidelijke specificatie van de kosten, want deze heb je nodig om de kosten later te declareren.

Als je van plan bent om langer dan een paar maanden in het buitenland te blijven, controleer dan goed of je Nederlandse zorgverzekering nog geldig is en neem hierover contact op met je verzekeraar om verrassingen te voorkomen.

Misverstanden over je zorgverzekering in het buitenland

Er bestaan veel misverstanden over wat je zorgverzekering in het buitenland precies dekt. Zo denken sommige mensen dat ze altijd volledig gedekt zijn in Europa, maar dat is niet waar. Zonder aanvullende verzekering of reisverzekering worden alleen de kosten tot het Nederlandse tarief vergoed. Ook wordt vaak gedacht dat een reisverzekering niet nodig is als je al een zorgverzekering hebt, maar dit hangt sterk af van je bestemming en de medische kosten in dat land. In sommige landen kan een reisverzekering je veel geld besparen.

Een ander veelvoorkomend misverstand is dat je jouw zorgverzekeraar niet hoeft te bellen bij medische problemen in het buitenland. Dit is niet aan te raden. Bel ze juist omdat je door direct contact op te nemen vaak betere hulp krijgt en problemen kunt voorkomen. Zoek je nog een goede zorgverzekering voor 2025? Dan kun je op onze website meerdere aanbieders met elkaar vergelijken!

Voor wie is een aanvullende verzekering slim?

Als je regelmatig buiten Europa reist, avontuurlijke sporten beoefent of langere tijd in het buitenland verblijft, is een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met medische dekking vaak een goed idee. De kosten zijn meestal laag in verhouding tot de enorme rekeningen die je anders gepresenteerd zou kunnen krijgen.

Slim voorbereid op reis met je zorgverzekering in het buitenland

Het is slim om vóór vertrek even stil te staan bij jouw zorgverzekering in het buitenland. Neem de tijd om te checken wat jouw basisverzekering wel en niet dekt, en overweeg een aanvullende verzekering of reisverzekering als dat nodig is. Een goede voorbereiding voorkomt stress en financiële verrassingen. Heb je nog geen EHIC? Vraag deze dan aan bij je verzekeraar. En vergeet niet om het alarmnummer van je zorgverzekeraar op te slaan in je telefoon. Zo kun je met een gerust hart genieten van je vakantie, waar je ook naartoe gaat!

 

Beoordelingen: post
Deel dit artikel