Logo vergelijkzerzorg.nl

Steeds minder mensen kiezen voor een aanvullende zorgverzekering

In Nederland lijkt de aanvullende zorgverzekering steeds minder populair te worden. Waar deze verzekering ooit als een noodzakelijke aanvulling werd gezien op de basisverzekering, kiezen tegenwoordig steeds minder mensen voor een aanvullende zorgverzekering. Waarom is dat zo? En wat betekent het voor de zorgconsument? Op deze pagina lees je meer over deze verandering!

Wat is een aanvullende zorgverzekering?

Een aanvullende zorgverzekering biedt dekking voor zorgkosten die niet door de basisverzekering worden vergoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie, tandartszorg, alternatieve geneeswijzen en brillen of contactlenzen. De aanvullende verzekering is niet verplicht, maar kan handig zijn voor mensen met specifieke zorgbehoeften.

Waarom kiezen minder mensen voor een aanvullende zorgverzekering?

Uit onderzoek van Vektis blijkt dat 81,5% van alle verzekerden in 2024 heeft gekozen voor een aanvullende zorgverzekering. Een aantal jaar geleden lag dat aantal op 90% van alle verzekerden in Nederland. Er zijn verschillende redenen waarom minder mensen kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Een belangrijke factor is de kosten-batenanalyse die veel mensen maken. De premies voor aanvullende verzekeringen stijgen jaarlijks, terwijl de dekking vaak beperkt blijft. Veel mensen realiseren zich dat de kosten voor de aanvullende verzekering soms hoger zijn dan de daadwerkelijke zorgkosten die ze zouden maken zonder deze verzekering. Juist doordat steeds meer Nederlanders onderzoek doen naar de beste verzekeringen en prijzen, zie je gebeuren dat meer mensen voor de betaalbare basisverzekeringen kiezen.

Er vindt een verandering plaats in zorgbehoeften

Een andere reden waarom minder mensen kiezen voor een aanvullende zorgverzekering is de verandering in zorgbehoeften. De moderne levensstijl, met meer aandacht voor preventie en gezonde leefgewoonten, heeft ertoe geleid dat mensen minder gebruik maken van zorg die door aanvullende verzekeringen wordt gedekt. Fysiotherapie, bijvoorbeeld, wordt steeds vaker vervangen door preventieve maatregelen zoals sporten en gezond eten.

Bovendien zie je dat de dekking voor bepaalde zorg door de basisverzekering is verbeterd, wat de behoefte aan een aanvullende verzekering vermindert. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde medicatie en behandelingen die eerder alleen aanvullend werden vergoed.

De eigen bijdrage wordt voor aanvullende zorgverzekeringen vaak verhoogd

De verhoging van de eigen bijdragen binnen de aanvullende verzekeringen speelt ook een rol. Veel aanvullende verzekeringen hebben hogere eigen bijdragen ingevoerd, wat betekent dat verzekerden eerst een deel van de zorgkosten zelf dienen te betalen voordat de verzekering iets vergoedt. Dit maakt de aanvullende verzekering minder aantrekkelijk, vooral voor mensen die niet regelmatig gebruik maken van deze zorg.

Wat is de rol van verzekeraars?

Verzekeraars hebben ook invloed op de afname van het aantal mensen dat kiest voor een aanvullende zorgverzekering. Door jaarlijkse premieverhogingen en het verlagen van de dekkingen, hebben verzekeraars onbedoeld bijgedragen aan de dalende populariteit. Klanten zien steeds minder waarde in de aanvullende pakketten en besluiten daarom om deze niet langer af te sluiten. Daarnaast hebben veel verzekeraars hun marketingstrategieën aangepast en richten ze zich nu meer op de basisverzekering. Juist omdat men ziet dat meer mensen vaker voor een simpele basisverzekering kiezen. Hierdoor krijgen aanvullende verzekeringen minder aandacht en zijn consumenten minder geneigd om zich aanvullend te verzekeren.

Uit welke alternatieven kun je voor een aanvullende zorgverzekeringen kiezen?

Omdat minder mensen kiezen voor een aanvullende zorgverzekering, zoeken zij naar alternatieve manieren om zorgkosten te dekken. Een populaire optie is het zelf opbouwen van een spaarpotje voor zorgkosten. In plaats van maandelijks premie te betalen aan een verzekeraar, zetten mensen geld opzij voor eventuele toekomstige zorgkosten. Dit geeft ze meer controle over hun geld en zorgt ervoor dat ze niet betalen voor zorg die ze misschien nooit nodig hebben.

Ook zorgabonnementen bij bijvoorbeeld fysiotherapeuten of tandartsen worden steeds populairder. Deze abonnementen bieden vaak voordelige tarieven voor regelmatige zorgbezoeken, zonder dat een aanvullende verzekering nodig is.

Wat kun je in de toekomst van aanvullende zorgverzekeringen verwachten?

Het is duidelijk dat de trend van minder mensen die kiezen voor een aanvullende zorgverzekering doorzet. Verzekeraars zullen moeten nadenken over hoe ze hun producten aantrekkelijker kunnen maken. Dit kan door het verlagen van premies, het uitbreiden van dekkingen of het aanbieden van meer flexibele en op maat gemaakte verzekeringspakketten. Voor consumenten is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar hun zorgbehoeften en de kosten van aanvullende verzekeringen. Het kan lonend zijn om jaarlijks zorgverzekeringen te vergelijken en te bekijken of een aanvullende verzekering echt noodzakelijk is.

Kies altijd voor een zorgverzekering die bij je past

Het is belangrijk dat je voor een zorgverzekering kiest die zowel bij je budget als je zorgbehoeften past. Ben je gezond, leef je gezond en ken jij je eigen lichaam goed? Dan heb je vaak al genoeg aan een basiszorgverzekering. Zeker wanneer je jong bent is de kans klein dat je bepaalde zorg nodig hebt als je nooit echt klachten ervaart. Weet je van jezelf wat je zwakke punten zijn en heb je een geschiedenis met zorg? Dan kun je beter voor een wat meer uitgebreide zorgverzekering kiezen. Op onze website kun je makkelijk en snel zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. Zo ontvang je altijd de beste zorg tegen de beste prijs!

Beoordelingen: post
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via:
Meer nieuws en artikelen