Logo vergelijkzerzorg.nl Logo vergelijkzerzorg.nl

Wat te doen tegen spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn wordt ook wel ‘Tension-type headache’ genoemd en is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn. Zeker 60% van de mensen krijgt hier een keer last van, vaak is er een piek tussen de leeftijd van 35 tot 40 jaar. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van spanningshoofdpijn.

Wat is spanningshoofdpijn?

Een drukkende en knellende hoofdpijn die vaak aan beide kanten van het hoofd voelbaar is achter of boven de ogen, in de nek of in het hoofd. Zo wordt spanningshoofdpijn vaak omschreven. Overgevoeligheid van licht of geluid is meestal niet van toepassing, dit zien we meer bij migraine.
Spanningshoofdpijn kan enkele minuten tot dagen aanhouden, vaak nemen de klachten af bij beweging.

Vaak beginnen de klachten in de ochtend en zal het in de loop van de dag toenemen. Ook is het mogelijk dat het in de loop van de dag pas komt opzetten.
Het is mogelijk dat spanningshoofdpijn met een andere soort hoofdpijn voorkomt, zoals bijvoorbeeld migraine.

Hoe krijg je het?

Het is goed mogelijk dat wanneer je stress ervaart je last krijgt van spanningshoofdpijn. Ook kun je last van spanningshoofdpijn krijgen als er een verminderende bewegelijkheid in de nek is. Dit kan zorgen voor een Triggerpoint, dit zijn pijnlijke verhardingen in een spier die niet goed meer kan ontspannen.

Behandeling

Om spanningshoofdpijn te behandelen kun je een afspraak maken bij de fysiotherapeut. Deze zal de triggerpoints gaan behandelen en oefeningen meegeven die je thuis kunt doen. Vaak zijn de spieren aan de voorzijde van de hals verzwakt, dit kan zorgen voor een incorrecte positie van het hoofd ten opzichte van de romp. Kijk dus ook goed naar je (werk)houding, vaak kun je hier nog wel het een en ander aan verbeteren.

De fysiotherapeut kan de triggerpoint op verschillende manieren behandelen, denk bijvoorbeeld aan massage, spierrekkingen en Dry Needling.

Kies een geschikte zorgverzekering

Het is in Nederland verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Daar bovenop kan je kiezen om nog een aanvullende zorgverzekering te nemen. Hierdoor ben je verzekerd voor kosten die buiten de vergoeding vallen van het basispakket. Het is mogelijk dat je te maken krijgt met het eigen risico als je aanspraak gaat maken op een vergoeding vanuit het basispakket. Ieder jaar is het mogelijk om een overstap te maken van zorgverzekeraar en de zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Met behulp van onze vergelijker kan je de zorgverzekeraars met elkaar vergelijken om een betere keuze te maken.

5/5 - (3 stemmen)
Deel dit artikel