Logo vergelijkzerzorg.nl Logo vergelijkzerzorg.nl

Onduidelijkheid over eigen bijdrage medicijnen

eigenbijdrage-medicijnenVaak heerst er verwarring over wanneer patiënten een eigen bijdrage moeten betalen voor medicijnen en wanneer niet, wat is opgemerkt door Karin van Kouwen, een gemeenteraadslid van de SP. Het blijkt dat patiënten soms onterecht extra kosten moeten dragen voor duurdere medicijnen, terwijl de apotheek eigenlijk de goedkopere variant had moeten verstrekken. Dit werd gerapporteerd door Omroep Gelderland.

Van Kouwen ontdekte dit probleem persoonlijk toen ze antibiotica moest innemen voor een blaasontsteking. Op haar zorgrekening stond vermeld dat ze een eigen bijdrage moest betalen, hoewel antibiotica normaal gesproken volledig wordt vergoed door zorgverzekeraars. Nadat ze de website medicijn kosten had geraadpleegd, bleek dat de apotheek haar een duurdere versie van het medicijn had gegeven, wat alleen is toegestaan als de arts dit specifiek voorschrijft. Als apotheken dit zonder de juiste voorschrijving doen, mogen deze kosten niet in rekening worden gebracht bij de patiënt.

Compensatieregeling

Volgens apotheker Miriam Stoks heeft de zorgverzekeraar in het geval van Van Kouwen wel gelijk, omdat de arts specifiek vroeg om een medicijn met vertraagde afgifte, waarvoor alleen een niet-vergoede variant beschikbaar is – deze bevestiging komt ook van de apothekersorganisatie KNMP. Desondanks heeft ze begrip voor de verwarring die dit bij patiënten kan veroorzaken en begrijpt ze dat dit tot veel vragen kan leiden.

Op de website van apotheek punt nl wordt uitgelegd wat de terugbetalingsregeling is voor duurdere medicijnen. De website benadrukt tevens de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt om zelf te controleren of hij of zij in aanmerking komt voor deze regeling.

Transparanter

Desondanks ontvangt de SP-politicus regelmatig zorgfacturen van collega’s die eveneens voor verwarring zorgen. Apotheker Stoks merkt op: “Het is buitengewoon complex, en ik vermoed dat apothekers in heel Nederland pleiten voor een meer transparant systeem, zodat we onze patiënten veel helderder kunnen informeren over wat wel en niet vergoed wordt.”

4.7/5 - (3 stemmen)
Deel dit artikel