Hevige menstruatiepijn
Heb je tijdens je menstruatie vaak last van een spanning of krampen in je buik, moe of prikkelbaar? Helaas ben je hierin niet de enige. In deze blog vertellen we je meer over menstruele problemen en geven we je enkele tips om toe te passen, zodat je je tijdens je menstruatie ook goed voelt!
Menstruatiepijn
Wat gebeurt er precies in je lichaam en wat is de oorzaak van menstruele krampen? Menstruatiepijn treedt vaak op in het begin van de menstruatie, de eicel in de eierstok wordt vrijgegeven en gaat naar de eierstokken. Er worden steeds meer stoffen, die de activiteit van de baarmoederspieren ondersteunen bij het loslaten van het slijmvlies, gevormd in het baarmoederslijmvlies. De baarmoeder trekt zich samen om het afscheiden van de bovenste lagen van het slijmvlies te stimuleren, dit kan zorgen voor menstruatiepijn in de vorm van krampen.
Ernstige menstruatiepijn
Ook is het mogelijk om hevige menstruatiepijn te hebben die wordt veroorzaakt door een ziekte, bijvoorbeeld cysten, baarmoederontsteking, endometriose etc. Dit wordt secundaire dysmenerroe genoemd. Mocht je hier vragen over hebben, kun je het beste contact opnemen met een gynaecoloog.
Stemmingswisselingen
Je kunt tijdens je menstruatie last hebben van stemmingswisselingen, dit wordt veroorzaakt door hormonen. Je kunt je moe en prikkelbaar voelen of juist vol energie zitten. Dit is afhankelijk van de progesteron- en oestrogeen niveaus.
Tips voor menstruatiepijn en stemmingswisselingen
- Ga sporten! Je hoeft je lichaam niet te overbelasten, maar licht sporten in de frisse lucht, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, kan helpen tegen buikpijn.
- Gebruik een warmwaterkruik op je buik als je op de bank ligt of ga lekker in een warm bad. Zo stimuleer je de bloedsomloop, door warmte gaan de bloedvaten uitzetten, je lichaam ontspant en de pijn wordt verlicht.
- Drink geen koffie. Cafeïne zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen en kan symptomen zoals hoofdpijn en kramp erger maken.
- Zorg voor voldoende slaap. Slaap zorgt ervoor dat je bloedsuiker- en hormoonniveaus op peil blijven en je lichaam krijgt de tijd om te herstellen.
Zorgverzekering vergelijken
Het is in Nederland verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Daar bovenop kan je kiezen om nog een aanvullende zorgverzekering te nemen. Hierdoor ben je verzekerd voor kosten die buiten de vergoeding vallen van het basispakket. Het is mogelijk dat je te maken krijgt met het eigen risico als je aanspraak gaat maken op een vergoeding vanuit het basispakket. Ieder jaar is het mogelijk om een overstap te maken van zorgverzekeraar en de zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Met behulp van onze vergelijker kan je de zorgverzekeraars met elkaar vergelijken om een betere keuze te maken.