Ga met deze koortsverschijnselen naar de huisarts

Je kunt jezelf erg rot voelen door koorts, zwetend in bed, je bent beroerd en de lakens blijven aan je plakken. Vaak is er geen reden om je zorgen te maken, maar het is wel belangrijk om jezelf goed in de gaten te houden als je last hebt van koorts. In deze blog lees je meer over wanneer je contact moet opnemen met de huisarts.

Neem contact op met je huisarts bij koorts als:

Vaak gaat de koorts vanzelf weer over, maar krijg je last van onderstaande klachten, neem dan contact op met je huisarts.

  • Je kortademig bent;
  • Je suf voelt;
  • Je weinig drinkt of plast;
  • Je weer koorts krijgt nadat je een paar dagen koortsvrij bent geweest;
  • Je last hebt van een suiker-, hart-, nier-, of longziekte;
  • Je weinig weerstand hebt, bijvoorbeeld door een medische behandeling zoals chemokuur;
  • Je de afgelopen 4 weken in de tropen bent geweest.

Paracetamol

Neem je geen contact met de huisarts op, dan kan je altijd beslissen om paracetamol te nemen. In principe is het niet nodig om de koorts te verlagen, de koorts kan namelijk geen kwaad.

Als je je erg ziek voelt of pijn hebt, kan het fijn zijn om paracetamol te nemen. Hierdoor voel je je tijdelijk wat beter. Na het innemen van paracetamol kan je lichaamstempratuur ook dalen, maar dit is niet altijd het geval. Daalt je tempratuur niet, dan zegt dat niets over de ernst van je ziekte.

Je mag 3 tot 4 keer per dag 1 tot 2 pillen van 500 milligram paracetamol gebruiken. Doe dit zo kort mogelijk, bijvoorbeeld een paar dagen. En nooit langer dan 1 maand achter elkaar.

Huisarts en de basisverzekering

In Nederland valt de huisartsenzorg onder de basisverzekering. Dit betekent dat de kosten voor een bezoek aan de huisarts volledig vergoed worden door jouw zorgverzekering, zonder dat je hiervoor een eigen risico hoeft te betalen. Het bezoeken van de huisarts is dus laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen.

De huisarts is de eerste persoon waar je naartoe gaat wanneer je medische hulp nodig hebt. Of het nu gaat om een algemene gezondheidsvraag, een lichamelijk probleem of een doorverwijzing naar een specialist, de huisarts staat altijd voor je klaar. Zij zijn getraind om een breed scala aan gezondheidsproblemen te diagnosticeren en te behandelen, en kunnen je ook adviseren over preventieve zorg en gezondheidsbevordering.

Het bezoeken van de huisarts kan jou helpen om vroegtijdig gezondheidsproblemen te identificeren en te behandelen, waardoor ernstigere complicaties kunnen worden voorkomen. Daarnaast kan je bij de huisarts terecht voor advies over gezonde levensstijl, vaccinaties en het beheer van chronische aandoeningen.

5/5 - (2 stemmen)
Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Deel deze pagina via:
Meer nieuws en artikelen