Logo vergelijkzerzorg.nl Logo vergelijkzerzorg.nl

Do & Dont’s bij hoesten

Als je veel hoest, dan is het slijmvlieg aan de binnenkant van je lichtwegen geprikkeld. Hierdoor gaat je lichaam extra slijm aanmaken en dat zegt ervoor dat je moet hoesten. Ook kun je hoesten zonder dat er veel slijm vrijkomt, we spreken dan van een droge of kriebelhoest. Het gaat meestal binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. In deze blog vertellen we je wat je het beste kunt doen en laten tegen je hoest. 

Zorg voor een schone lucht

Je hoest om je luchtwegen schoon te maken, dit is een natuurlijke manier van je lichaam. Het is belangrijk dat de lucht die je inademt schoon is. Zorg voor een goede ventilatie thuis en op het werk en vermijd rokerige ruimtes.

Stop met roken

Stoppen met roken is altijd een goed idee, maar zeker ook als je last hebt van hoesten. Stoppen met roken vermindert je hoestklachten.

Keel schrapen

Probeer zo min mogelijk je keel te schrapen. Door het schrapen krijg je een schrale keel en dit zorgt voor een hoestprikkel. Zo kom je dus nooit van je hoestbuien af!

Stomen

Door hoesten worden jouw luchtwegen schoon gemaakt. Door slijm op te hoesten worden rookdeeltjes, stof en slijm uit je lichtpijp, keel en longen verwijderd. Door te stomen wordt dit slijm verwijderd zonder te hoesten. Vastzittend slijm komt los als je boven een kom met heet water gaat stomen. Alleen heet water is voldoende, voeg geén producten toe waar menthol of eucalyptus in zit, dit helpt niet en je slijmvliezen kunnen er extra door geïrriteerd raken.

Thee met honing

Heb je vastzittend slijm in je keel, drink dan iets warms zoals thee. Dit zorgt ervoor dat het slijm in je keel los komt. Ook als je last hebt van een kriebelhoest is het drinken van thee verstandig, voeg een eetlepel honing toe voor extra resultaat. 

Hoestmiddelen

Er zijn heel hoestmiddelen en slijmoplossende drankjes te koop. Echter is de werking van deze middelen nog nooit wetenschappelijk bewezen. Ze helpen niet om je hoest of het slijm sneller te laten genezen.

Zorgverzekering vergoeding

Nu je precies weet wat je moet doen als je last hebt van het hoesten is het tijd om te zien of er nog andere mogelijkheden zijn. Je kan uiteraard met je huisarts bespreken als het hoesten niet weggaat of erger wordt. Hoe zit het dan met een eventuele zorgverzekering vergoeding? Vergelijkerzorg.nl helpt je graag verder met het vinden van de juiste vergoeding.

5/5 - (1 stemmen)
Deel dit artikel